Przepyszny, pożywny dodatek do chleba - do smarowania kanapek. Można zrobić jej bardzo dużo, a potem przez kilka dni nie martwić się o to, czym posmarować chleb.
Takie purée jest idealne zamiast popularnych zapychaczy, do obiadu. Stworzone do lunch boxu. Świetnie nadaje się też na kanapki. Pyszne na ciepło i na zimno. Doskonałe w swej prostocie. Dwustugramowa porcja dostarcza 96 kalorii.
Klasyczna przekąska/przystawka kuchni arabskiej, znana też w części krajów śródziemnomorskich. Oryginalna nazwa to baba ghanouj (lub baba ghanoush). Świetnie nadaje się do podania na różnych przyjęciach oraz jako przekąska.
Wyjeżdżasz na studia? Będą trudności z gotowaniem? Nie lubisz kupowanych pasztetów sojowych z glutaminianem i modyfikowaną soją? Przeraża Cie perspektywa permanentnego chleba z serem (lub bez)? Ta idea jest dla Ciebie ;-)
Kupuję czasem pastę drożdżową robioną z drożdży i włoszczyzny - jest obłędna! :) Ta pasta mi ją przypomina, dlatego bardzo ją lubię. W ogóle rzeczy z włoszczyzny są przepyszne - zaczęłam je doceniać, kiedy poznałam sos grecki :)
Pyszne z kiszonym ogórkiem albo świeżym ogórkiem i cebulką. Albo z zieleniną.