Okra przypomina znaną nam fasolkę szparagową - jest jednak bardziej słodka, pokryta drobnym meszkiem i nieco twardsza. Dodatkowo w czasie obróbki termicznej wydziela z siebie śluz - nie przestraszcie się - jest to normalna i bardzo zdrowa dla Waszych żołądków substancja!
przepisy pochodzą ze strony mniammniam.pl są na tyle ciekawe, a sam pęczak jest smaczny, że postanowiłam podać dalej przepis. Dziękuje bardzo Panu Grzegorzowi za te dobrodziejstwa :-)
Po prostu przepyszna :) Czasem robię w wersji minimalistycznej, tylko pietruszkę, bo zamarynowana w sosie i ziołach smakuje po prostu fantastycznie. Wolę ją także bez dodatku sałaty, a cukier zamieniam na miód. Do zestrugania pietruszki używam julienownicy, aby paseczki były cieńsze, bo wtedy pietruszka lepiej przechodzi marynatą, ale jeżeli jej nie macie wystarczy zwykła obieraczka.