Pyszna i bardzo zdrowa, niskokaloryczna, z dużą zawartością witaminy C tak bardzo potrzebnej całej rodzinie zimą. Łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle tania.
Przygotowanie tej sałatki jest dziecinnie proste i nie zajmuje więcej niż 3 minuty. Można ją zabrać do szkoły/pracy lub chrupać zamiast chipsów podczas oglądania filmu.
Sałatka jest bardzo pożywna. Można ją przygotować z pieczonymi ziemniakami w formie talarków lub użyć frytek (najlepiej upieczonych w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu).
Jest to jedna z moich ulubionych sałatek: niby delikatna w smaku, ale ma to ... coś, czyli oliwki (koniecznie zielone) i ser feta. Musiałam zrezygnować z tradycyjnie dodawanej oliwy z oliwek, bo mój chłopak za nią nie przepada i zastąpić ją swojskim sokiem z cytryny. Z zaskoczeniem odkryłam, że ta "polska" wersja greckiej sałatki bardziej przypadła mi do gustu. Smacznego.