Ciekawe połączenie łagodnego i lekko orzechowego w smaku topinamburu z pikantną ciecierzycą z patelni. Taka mieszanka kulturowa - ciecierzyca, która ma szerokie zastosowanie głównie w kuchni indyjskiej oraz topinambur, który przywędrował do nas z Ameryki.
Jest to danie z cyklu "zobaczmy, co mamy w lodówce". Praktycznie wszystkie warzywa da się zrobić na parze, więc proponowana mieszanka jest bardzo dowolną kombinacją.
Wykorzystując resztę warzyw z dna lodówki zrobiłam sobie całkiem wartościową kolację. Dodatek wodorostów zwiększa wartość odżywczą dania; są przy tym niewyczuwalne bo hijiki mają bardzo łagodny smak i są pozbawione zapachu stęchłego akwarium :]
Bakłażany, cukinie, papryki, oliwki, szpinak i wegański ser żółty to zestaw składników - jeden z moich ulubionych. Zapiekany w prodiżu lub piekarniku jest niezastąpiony.