puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Sos Mornay (z żółtym serem, na zasmażce)
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
Sosem polewać gotowane jarzyny, np. szparagi, brokuły, kalafior.
-
Sos orzechowo-pietruszkowy genialny do pizzy, zapiekanek itp.
autor: ~wd
dieta: wegańska
Dynia: "Podaje Wam mój odkrywczy przepis, który jest idealny do zapiekania ze wszystkim dosłownie (zwłaszcza z czymś o mało wyrazistym smaku). Po zapieczeniu robi się na wierzchu pyszna chrupiąca skórka. Przepis banalny, także polecam. Dodam jeszcze, że sosik jest dość gęsty i taki kremowy raczej.
Jest to przepis nawet dla zdecydowanych przeciwników natki pietruszki, bowiem stanowi ona tylko bazę, a jej smak nie jest wyczuwalny."
-
Sos pesto
autor: pat
dieta: lakto-wege
To sos ziołowy popularny w kuchni włoskiej. Prosty w przygotowaniu, może zmienić twój makaron w prawdziwe danie.
-
Sos porowy do lasagne zamiast beszamelu
autor: ~wegAnka
dieta: wegańska
Bardzo dobrze smakuje z lasagne szpinakowo-brokułową (należy wtedy kłaść w takiej kolejności: na dół sos, potem makaron, szpinak, makaron, brokuły, na brokuły sos, na to makaron, szpinak, itd, a na samą górę sos)
-
Sos sałatkowy z curry i cytrynką
Moja wersja sosu winegret ;) W innych sosach zawsze czegoś mi brakowało, więc musiałam stworzyć własny. Wygląda trochę jak błotko, ale jest obłędny w smaku. Doskonały do wszystkich sałat :)
-
Sos serowy z lekka zielony (bez gotowania)
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Np. do grilla. Nadaje się do przygotowania na miejscu.
-
Sos słonecznikowy z dodatkiem pomidorków
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ja użyłam do kluchów. Można też do innych rzeczy, np. kofty.
-
Sos śmietanowo-czosnkowy do kalafiora
autor: Qrczak
dieta: lakto-wege
Dobry tylko dla czosnkowych "maniaków". Ugotowany na pół-twardo kalafior maczać w sosie i wcinać :-)
-
-
-
Żółty sos jogurtowy
Kurkuma jest super.
-
Majonez wegański z mleka sojowego
Wychodzi z tego ok. 1 litra majonezu.
-
Adżika (przepis od Niny z Moskwy)
autor: MILAK
dieta: wegańska
Przepis ten, sprawdzany przez całą moją rodzinę od lat, przywiozła babcia od znajomej z Moskwy - Pani Niny. Co roku robimy podwójną porcję i zawsze brakuje.
To trochę jak sałatka z pomidorów raczej niż keczup. Nie jest takie kwaśne. Podawać można do wszystkiego - do gołąbków, do obiadów, do papryki panierowanej, do frytek. U mnie je się to prawie ze wszystkim.
-
Krokiety ziemniaczane w sosie z ogórków kiszonych
autor: ryfka
dieta: wegańska
Skład potrawy wyglądać może dla niektórych dziwnie (ogórki kiszone na ciepło?), ale krokiety te są zadziwiająco dobre :) Przepis znalazłam kiedyś gdzieś w internecie i od tej pory robię te krokiety od czasu do czasu. Świetne jako samodzielne danie, ale można też pewnie podać z jakąś surówką.
-
Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu)
autor: ajna
dieta: wegańska
Sos ten jest dla mnie podstawą dla wielu innych potraw - w naszej rodzinie przygotowuje się go co najmniej od czasu, gdy byłam mała. Być może posiada jakąś nazwę - dla mnie jest to po prostu sos pomidorowy, jakiego nauczyła mnie moja mama, gdy dopiero uczyłam się gotować :)
-
-
Bossski sos pomidorowy do gołąbków, warzyw, kasz, czegokolwiek
autor: sowa
dieta: wegańska
Jest mocny, aromatyczny, egzotyczny w smaku i naprawdę bossski! Wyżarłam go chyba z połowę prosto z garnka :)
-
Sos beszamelowy
autor: pat
dieta: wegańska
Kuchnia francuska. Beszamel jest używany m.in. jako sos do duszonych/gotowanych warzyw (np. szparagów), a także do przygotowania lazanii, moussaki i innych zapiekanek. Jest też bazą do wielu innych sosów - np. sosu Mornay (z serem żółtym i śmietaną) czy musztardowego.
-
Kremowy sos koperkowy
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Sos nadaje się do wielu potraw, np. do makaronu lub ryżu z ugotowanym kalafiorem i brokułem, do gotowanych na twardo jajek albo do różnych gotowanych lub smażonych warzyw.
-
Aromatyczny sos (oliwa) do gotowanych warzyw
autor: Kinga
dieta: wegańska
Inspiracją były m.in. fasolka szparagowa z sosem sojowym i oliwą. Powstała wspaniała, aromatyczna oliwa, która razem z sosem sojowym stanowi wspaniały sos do warzyw, np. do fasolki szparagowej. Można ją również użyć do kraszenia ziemniaków. Efektownie wygląda, a drobno posiekany i usmażony czosnek delikatnie chrupie.
-
-
Pesto bazyliowo-szpinakowe z migdałami (raw food, witariańskie)
Pesto z bazylią jest świetnym dodatkiem do makaronów oraz ziaren: soczewicy, ciecierzycy, fasolki kidney lub adzuki.
-
Sos musztardowy
autor: moni
dieta: wegańska
-
Sos pieprzowy
autor: ryfka
dieta: wegańska
Idealny do różnego rodzaju kotletów, krokietów, ziemniaków...
-
|