puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Minimalistyczny sos tatarski do jajek na miękko
autor: autor anonimowy
dieta: ovo-wege
Pomyśleć, że kiedyś żyłam nieoświecona i jadłam jajka bez sosu, dzisiaj kręcę nosem, kiedy nie ma składników na sos i odmawiam zjedzenia "gołych" jajek ;) Polecam!
-
-
Ostry sos chiński na bazie soku pomarańczowego
autor: Kuna
dieta: wegańska
Doskonałe do duszonych lub smażonych warzyw.
-
Pesto
Pesto nadaje się do makaronu, pieczonych ziemniaków, innych pieczonych lub duszonych warzyw, tofu. Polecam eksperymenty, np. pietruszka zamiast bazylii, orzechy włoskie zamiast piniowych, itd.
-
-
"Pesto" słonecznikowo-szpinakowe
autor: tiny
dieta: wegańska
Na pomysł wpadłam po przeczytaniu kilku przepisów na pesto, w niektórych występował szpinak, a w niektórych słonecznik, ale nigdy razem.
-
Pesto z rukoli z pestkami dyni i ziemniakiem
autor: kaka
dieta: wegańska
Bardzo dobry sos do makaronu penne.
-
Sałatka z sosem czosnkowym
autor: Madhavi
dieta: lakto-ovo-wege
Kolejna wymyślona i naprawdę dobra sałatka :)
-
Salsa cruda - "surowa" salsa pomidorowa
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
Salsa to sos podawany do meksykańskiego jedzenia. Ja często używam do podawania z czipsami z tortilli. Każda gospodyni robi inaczej, ale generalna zasada przy robieniu czerwonej salsy to mieszanka drobno posiekanych pomidorów, cebuli, jalapenos, świeżej kolendry, soli i czosnku.
-
Salsa serowa
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
s.gaba: "Dla miłośników kuchni meksykańskiej. Świetnie nadaje się do tacos czy buritos. Salsa serowa jest do kupienia w sklepie, ale jej cena poraża. Zrobiona w domu jest bardzo smaczna, o ile nie smaczniejsza"
-
Salsa z czerwonych borówek z gruszką, cynamonem i chili
autor: ~szama
dieta: wegańska
To jest dobra rzecz! Ostrość każdy może sobie dostosować, nie musi być pikantne. Muszę spróbować spasteryzować salsę na zimę... Druga opcja to zamrozić borówki, a gruszki zrobić w soku własnym i robić salsę kiedy się chce :)
-
Skordalia z orzechami i czosnkiem - grecki sos krem
autor: ~pat
dieta: wegańska
Agnieszka Kręglicka: "Skordalię, grecki sos krem, można przygotowywać na wiele sposobów, ale tytułową rolę gra w nim świeżo utarty surowy czosnek. Dawniej krem skordalia kręcono w moździerzu, ale dziś wykorzystujemy malakser. Obrane, pozbawione zdrewniałych ogonków ząbki czosnku miksujemy z dodatkiem budującym masę. Może to być namoczona sucha bułka, ugotowane ziemniaki, migdały, orzechy włoskie lub pistacjowe albo kombinacja kilku powyższych składników. Puszystość i lekkość konsystencji nadaje skordalii oliwa wlewana stopniowo jak do majonezu. Pod koniec ucierania dobrze jest dodać trochę wody dla podniesienia jedwabistości. Łezka kremu nadaje się jako dip do chrupiącej marchewki, rzodkiewki lub ogórka. Pasuje do buraków, bakłażanów i ziemniaków. Ale wystarczy zwykła bułka, by ulec urokowi skordalii i nie móc się oderwać od nabierania kolejnych porcji, aż do wymuskania całej miski."
-
Sos 6 ziół do sałatek warzywnych
Sos może być przygotowywany w większej ilości i przechowywany w lodówce.
-
Sos a'la serowy
Sos dobry do frytek, smażonych placków, do zapiekanek czy jako dip, nada się nawet do pokrojonych w paseczki warzyw jako dip.
-
Sos BBQ/barbecue Martiny (do słoików)
W sam raz do potraw z grilla/pieczonych, a także dań gotowanych i kanapek. Intensywny w smaku, gęsty, bardzo wydajny.
-
Sos beszamelowy - wariacje
autor: ~Ewa
dieta: lakto-wege
-
Sos beszamelowy z gałką muszkatołową
autor: Natka
dieta: lakto-wege
Doskonała baza do wszelkiego rodzaju sosów chrzanowych, musztardowych, pomidorowych, serowych itp. Sos jak dla mnie ma idealną konsystencję i smak, który lubię.
-
Sos beszamelowy z żółtkiem
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
Sos gorący.
-
Sos cebulowy orientalny (do słoików)
Uzależniający, gęsty, kremowy, lekko słodkawy sos. Świetny do ryżu, warzyw, naleśników, kanapek oraz sam, prosto ze słoiczka. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Doskonale łączy się z potrawami pikantnymi i... masłem orzechowym ;-).
-
-
Sos chrzanowo-jabłkowy
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Sos zimny.
-
Sos chrzanowy
autor: pat
dieta: wegańska
Oto sosik co wymaga pracy cosik :)
-
Sos chrzanowy na bazie zasmażki z mąki
Bardzo smaczny sos dla miłośników kuchni polskiej.
-
Sos chrzanowy z otrębami
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Sos zimny.
-
|