Niemcy (Niedersachsen) jedzą ten sos ze schabowym i smażonymi ziemniakami. W wersji wege zjadaliśmy go po prostu z makaronem, ale pasuje do wielu dań. Dla fanów ketchupu.
Jest to sos, który serwują w jednej z wrocławskich pizzerii. Jak dla mnie - nie równa się z nim żaden sos na bazie majonezu czy śmietany, które zwykle podaje się w pizzeriach. Oprócz tego, że jest smaczniejszy i lżejszy, jest też o wiele, wiele zdrowszy. No i ma piękny zielony kolor ;)
Doładujmy się kwasami omega-3 i innymi dobrymi tłuszczami! :D Jeśli też się czasem zastanawiasz, jak zgrabnie dodać siemię lniane do diety, oto jeden ze sposobów.
Tradycyjny chiński sos o gęstej konsystencji, charakterystycznym słodko-ostrym smaku i czosnkowym aromacie. Szczególnie popularny w kuchni kantońskiej. Pasuje do potraw pieczonych, smażonych, grillowanych i gotowanych. Używany jako dip m.in. do spring rolls (sajgonek). Stosuje się go także do marynat.
Ki: "Co do imbiru: świeżo starty ma przepiękny zapach, polecam więc rewelacyjny sos imbirowy. (Przepis z przedszkola ekologicznego w W-wie).
Jest dość ostry. W oryginalnym przepisie podaje się go do kuleczek z ryżu pełnego, obtoczonych w prażonym ziarnie sezamowym."
Trudno mi się było na początku przekonać, że coś dobrego z tego wyjdzie... ale w końcu spróbowałam i faktycznie! Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek lub dip. Pyszny i łagodny.
Pyszny i zdrowy majonez z kaszy jaglanej. Stanowi świetną bazę do innych białych sosów: czosnkowego, beszamelu. Pasuje na kanapki, do sałatek, a także jako dip.