puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Guacamole - pasta awokado z pomidorem
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska & RAW
-
Ajwar
autor: pat
dieta: wegańska
Potrawa bałkańska. Super do makaronu i kanapek. W praktyce nadaje się prawie do wszystkiego :)
-
Dip czosnkowo-ziołowy
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju warzyw - surowych, parowanych, gotowanych, smażonych czy grillowanych
-
-
Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini z warzywami
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
Znalazłam bardzo podobny przepis do wcześniej podawanego: Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini, tyle że ten jest zrobiony z dodatkiem różnych warzyw. Baaardzo dobre wyszło, więc wstawiam również rozszerzony przepis :) Polecam obie wersje.
-
Guacamole z papryką surową lub pieczoną
Nie wiem czy to nadal formalnie guacamole, ale taka nazwa pasuje chyba najlepiej :)
-
Melitzanosalata - grecka pasta (dip) bakłażanowa
autor: pat
dieta: wegańska
Podawać z pitą lub bagietką, jako przystawkę lub przekąskę.
-
Dip z rokpola
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Na moim przyjęciu, kiedy już zabrakło warzyw, goście wyjadali sos łyżeczkami.
-
Sos słonecznikowy z dodatkiem pomidorków
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ja użyłam do kluchów. Można też do innych rzeczy, np. kofty.
-
Wegański krem fasolowo-chrzanowy
Pyszny na razowym pieczywie, z kiełkami rzodkiewki, w smaku cudownie wiosenny :)
-
-
Adżika (przepis od Niny z Moskwy)
autor: MILAK
dieta: wegańska
Przepis ten, sprawdzany przez całą moją rodzinę od lat, przywiozła babcia od znajomej z Moskwy - Pani Niny. Co roku robimy podwójną porcję i zawsze brakuje.
To trochę jak sałatka z pomidorów raczej niż keczup. Nie jest takie kwaśne. Podawać można do wszystkiego - do gołąbków, do obiadów, do papryki panierowanej, do frytek. U mnie je się to prawie ze wszystkim.
-
Guacamole - dip/pasta awokado z oliwkami i pomidorem
autor: Kuna
dieta: wegańska
Świetne do nachos i do kanapek! Awokado zawiera dość dużo tłuszczu, ale zdrowego tłuszczu!
-
Bhangra dip (z czerwonej soczewicy)
Pomysł urodził się z rozgotowania soczewicy na "coś do obiadu". Myślę, że można też nazwać to dahlem. Egzotycznie doprawione staje się wartościowym "niebem w gębie". Podawać na ciepło np. do warzyw gotowanych na parze (np. brokuł czy kalafior), grzanek, słonych wypieków lub jako sos do kasz czy kartofelków.
-
Skordalia - grecki dip (pasta) ziemniaczano-czosnkowy
autor: Rena
dieta: wegańska
Jeść na przystawkę z bagietką lub pitą. Świetne też jako dip lub dodatek do warzyw smażonych (np. cukinii, bakłażana) lub gotowanych (np. buraków), a nawet do placków (ziemniaczanych lub drożdżowych).
-
Wegański sos czosnkowy
Inspirowany wieloma przepisami na wegański majonez.
-
Dip - puree selerowo-ziemniaczane
Pyszny dodatek np. do białych szparagów.
-
-
-
Mus z zielonej papryki
100 g dostarcza 24 kalorie i mnóstwo radości. Smakuje świetnie jako dodatek do tofu klopsów. Doskonały zastępnik ziemniaczanego purée czy innego ryżu. Sprawdza się jako smarowidło do kanapek. Z powodzeniem może robić za dip do maczania warzyw. Założę się o wiele, że do frytek nadaje się lepiej niż ketchup. Na ciepło, na zimno, jak kto lubi. Oczywiście można sobie to zawekować "na później".
-
-
Dip czosnkowy
autor: zyll
dieta: lakto-wege
Dla mnie najlepszy do zupy krem (brokułowa, groszkowa, pomidorowa, ze świeżych ogórków, albo jaka Wam się spodoba), ale też do nachosów kukurydzianych, pizzy, kanapek itd.
-
Greckie tzatziki (bez koperku)
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Danie jest niskokaloryczne i doskonale nadaje się na przekąski oraz jako sos do sałaty, cykorii itp.
-
Jogurtowo-musztardowy sos z chilli i curry
Sos pasuje do tofu, kotletów warzywnych, może służyć jako dip.
-
Krem z orzechów nerkowca i awokado
autor: lillamy
dieta: wegańska & RAW
Prosta pasta z nerkowców i awokado, która powstała zupełnie przypadkowo - miał być serek, ale nie odlałam wody i musiałam czymś zagęścić. Efekt końcowy - palce lizać!
|