puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Kategoria: sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
-
Fasola w sosie pomidorowym
autor: Pycha
dieta: wegańska
Przepyszna alternatywa dla fasolki po bretońsku.
-
Groch z marchewką
autor: moni
dieta: wegańska
-
-
Kasza jaglana z suszonymi pomidorami, soczewicą i cukinią
Przepyszny sposób na "oswojenie" kaszy jaglanej - jeśli nie jedliście jej do tej pory, to polecam wypróbować ten przepis, bo jaglanka bajecznie komponuje się z suszonymi pomidorami :). Przy tym danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a i nadaje się do zapakowania i zabrania ze sobą do pracy. Smakuje na ciepło jako obiad i na zimno - jako sałatka.
-
-
Lasagna z dynią
Lasagna nie wymaga wielkich umiejętności ani szczególnych składników. Kluczem do sukcesu jest dużo beszamelu, dobrze doprawione nadzienie i przede wszystkim wielki kawał dyni. W zależności od grubości skóry i ilości pestek potrzeba około 2,5 - 3 kilogramów. Jeżeli mamy pod ręką dynię o cienkiej skórze, to spokojnie powinien wystarczyć 2,5 kg kawałek, a jeśli ma grubą skorupę i dużo pestek w środku, to lepiej mieć w zanadrzu nawet 3 kilogramy.
-
Makaron czakaron
Bardzo smaczna i prosta potrawa dla miłośników makaronu, proteiny sojowej i cebuli :)
-
Makaron razowy z brokułami i marchewką
autor: Luna7
dieta: wegańska
Szybkie i pyszne danie dla zabieganych. Wspaniale wygląda szary razowy makaron z zielonymi różyczkami brokułów i pomarańczową marchewką.
-
Makaron smażony z cukinią
autor: moni
dieta: wegańska
Smakowało nawet psu mojej siostry, a to jest bardzo wybredny pies :)
-
Makaron z pieczarkami i suszonymi pomidorami
autor: Nula
dieta: wegańska
Pyszne i szybkie danie. Wspaniały aromat i smak nadaje olej z suszonych pomidorów.
-
Marchewka zimą na bogato
Słodko, kwaśno, tanio, rozgrzewająco z ryżem.
-
Pomarańczowe curry warzywne
autor: joa
dieta: wegańska
Szybkie, efektowne, kolorowe i bardzo smaczne danie.
-
Pomidorowy sos do makaronu z cukinią i czosnkiem
Pyszny sos pomidorowy a'la Bolognese z cukinią zastępującą granulat sojowy. Wymyśliłam ten przepis dla mojej mamy, która nie może jeść strączkowych, więc musiałam czymś zastąpić granulat. Wyszło naprawdę zacnie.
-
-
Spaghetti z dynią
autor: ~wd
dieta: wegańska
Fiwen z wegedzieciak.pl: "Podobny makaron jadłam we Włoszech, ale bez czosnku i bez nerkowców."
-
Zapiekanka "zielono mi"
Wiosenny akcent stanowi dziś makaronowa zapiekanka z ciecierzycą, cukinią, brokułami i szpinakiem.
-
Penne z sosem broqłowym
Fast food, ale nie fast fuuuu ;)))))
-
Curry z dynią i jabłkiem
autor: Olexy
dieta: wegańska
Pyszne, szybkie, jednogarnkowe curry ze składników, które bez problemów znajdziemy w polskich sklepach. W sezonie używam świeżej dyni, w innych miesiącach mrożonej - za każdym razem wychodzi tak samo smaczne :)
-
Brukselka z porem i suszonymi pomidorami w sosie z mleka kokosowego
Moja koleżanka Renata, robiąc "czyszczenie lodówki", czyli chcąc ugotować obiad z tego, co akurat ma, wpadła na genialny pomysł. Ja urozmaiciłam go dodatkowo pomidorami suszonymi :) Polecam jako dodatek do wszelkich makaronów, ryżu, kasz.
-
-
"Serowy" sos ze słonecznika
Bardzo sympatyczny sos, smakiem przypomina sos zrobiony z serka topionego; świetny do makaronu. Wielkim jego plusem jest to, że bazą jest słonecznik, a nie nerkowce (jak w większości wegańskich serowych produktów), co znacznie obniża koszt produkcji ;)
-
Gulasz sojowy po węgiersku z papryką
Jest to przepis z jakiejś strony, przerobiony na wege i nieco przeze mnie zmodyfikowany. Można jeść z kaszą, ziemniakami, ryżem lub wykorzystać jako sos do placków po węgiersku. Gulasz jest słodko-ostry, bardzo paprykowy i taki węgierski :)
-
Kasza jaglana z awokado i sałatką
autor: Nhia
dieta: wegańska
Zima strasznie się dłuży. Szukam wiosennych smaków, kolorów, lekkości. Polecam pyszne, odżywcze danie - doskonałe na niedzielny obiad :)
-
Pesto z awokado i rukoli
autor: nasse
dieta: wegańska
Błyskawiczne i zdrowe. Dobre jako sos do spaghetti, dip do maczania warzyw i krakersów, pasta kanapkowa lub dodatek do burgerów.
-
Sos kreolski (pomidorowy z czosnkiem, imbirem i tymiankiem)
autor: ~Kuna
dieta: wegańska
Pomidorowo-ziołowy, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Ja podałam do warzyw z grilla, do tego były ziemniaczki, też z grilla :) Następnym razem zrobię może do warzyw na parze lub lekko podduszonych na oliwie i np. makaronu.
|