puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Kategoria: sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
-
-
Pesto
Pesto nadaje się do makaronu, pieczonych ziemniaków, innych pieczonych lub duszonych warzyw, tofu. Polecam eksperymenty, np. pietruszka zamiast bazylii, orzechy włoskie zamiast piniowych, itd.
-
"Pesto" słonecznikowo-szpinakowe
autor: tiny
dieta: wegańska
Na pomysł wpadłam po przeczytaniu kilku przepisów na pesto, w niektórych występował szpinak, a w niektórych słonecznik, ale nigdy razem.
-
Pesto z rukoli z pestkami dyni i ziemniakiem
autor: kaka
dieta: wegańska
Bardzo dobry sos do makaronu penne.
-
Pieczarkowe racuszki z sosem szpinakowym
Przepis wymyślony po to, aby zużyć pieczarki z lodówki :)
-
Pieczarkowe wstążki
Danie szybkie i sycące ;-)
-
Pikantne danie z granulatu sojowego
autor: fier
dieta: wegańska
Bez posmaku granulatu, pikantne i świetne na codzienny obiad i do poczęstowania gości.
-
-
-
Podsmażany szpinak
autor: este
dieta: wegańska
Danie przygotowywane na szybko z resztek w lodówce, a mimo to pełne witamin :) U mnie wyszło na ostro i zbyt wodniste (za dużo wody z pomidorów).
-
Potrawka z cukinią
autor: kateM
dieta: wegańska
Bardzo sycące i smaczne danie, proste w przygotowaniu.
-
-
Przepyszny gulasz z kostką sojową i bakłażanem
Bardzo udana improwizacja, obowiązkowe do wypróbowania dla wszystkich miłośników bakłażana i nie tylko :) Chociaż przepis może wydawać się pracochłonny, to w rzeczywistości przygotowanie dania zajmuje nie więcej niż pół godziny.
-
Pyszne pesto z roszponki
Zalegała mi roszponka w lodówce, no to znając przepisy na pesto z rukoli i pietruszki postanowiłam wykorzystać ją w podobny sposób. Uwaga - takie pyszne, że grozi zjedzeniem przed podaniem ;)
-
Quinoa, buraki i fasolka szparagowa - szybko, smacznie, kolorowo
Potrawa nie tylko jest pyszna, ale i bardzo ładnie się prezentuje. Uczta dla podniebienia i oka, za to właśnie (oprócz ich smaku)lubię buraki! Dzięki quinoi (och, jak trudno to słowo odmieniać ;)) zyskuje także na wartości w kontekście odżywczym.
-
-
Rozgrzewający wegański sos pomidorowy
Dobre na ciepło, jak i na zimno. Szybko się robi. Pasuje do kaszy, ryżu, ziemniaków, placków ziemniaczanych oraz makaronów.
-
Ryż czerwony z groszkiem i cebulą
Popularny w krajach arabskich. Ja wzbogaciłam go groszkiem. Smakuje naprawdę wszystkim, w wersji solo, jak i z sałatką np. grecką, surówką z kapusty lub samym jogurtem. Możliwości jest wiele.
-
-
Ryż z sosem meksykańskim
Szybki pomysł na tani obiad. Smaczny i niedrogi, a do tego bardzo odżywczy :)
-
Ryż z warzywami po indyjsku
Przepis ten zaadaptowałam z książki "Kuchnia Kriszny". Kilkanaście lat temu książka ta była dla mnie jedynym źródłem przepisów wegetariańskich. W kuchni indyjskiej znamiennym jest to, ze przyprawy są podprażane na patelni na samym początku gotowania, później dodaje się pozostałe składniki.
-
-
Smażonka makaronowa z gorczycą i lnem
Danie bardzo proste i dość szybkie. Wymyśliłam je kiedy akurat nie miałam nic do jedzenia w domu, a trzeba było zrobić obiad. Takie coś z niczego. JEST PRZEPYSZNE!
-
-
Sos 8 jarzyn
autor: Rena
dieta: wegańska
Wymienione jarzyny można zastąpić innymi, zgodnie z upodobaniami i w zależności od sezonu.
|