Połączenie pęczaku z suszonymi pomidorami samo w sobie jest boskie ;-) A dodatek wędzonego twarogu i suszonych grzybów oraz kilku innych smakowitych drobiazgów tworzy naprawdę wyśmienite danie. Szczególnie polecam je teraz, późną jesienią kiedy kasza bardzo dobrze nas rozgrzeje i doda energii. Polecam! :)
Margarytka: "Zapiekanki to dania, które bardzo lubię. Mają tę zaletę, że przygotowuje się je szybko i nawet idąc do przyjaciół można takie danie zrobić i już na miejscu wstawić do piekarnika."
Anna Sheridan: Te zapiekankę robię często, I zawsze się udaje. Składa się ona z trzech warstw: warzyw, czerwonej soczewicy i chrupkiego wierzchu serowego (mmm? crunchy, mówi mój miły).
Przepis, z tego, co słyszałam, sięga starożytnego Rzymu - ja znam go od siostry, która zna go od koleżanki, która zna go... Próbowałam znaleźć jakieś źródło, ale w bardzo wielu miejscach znalazłam najróżniejsze jego wariacje - zawsze bez podanego autora. Oto moja wersja.
Dziś zajrzałam do mojego zeszytu z przepisami. Mam go jakieś 20 lat (był raz przepisywany). Na trzeciej stronie mam przepis na zapiekankę z bakłażana z notatką, że spożywana z bagietką jest super! Przepis kuchni 5 przemian (kolejne litery w przepisie oznaczają właśnie kolejne przemiany).