Bardzo proste i błyskawiczne (jeśli mamy gotowe ciasto francuskie ;)) danie. Pasuje zarówno jako przystawka oraz główny posiłek. Ciekawe połączenie słodkawego smaku ciasta z wyrazistym posmakiem parówek. Sycące i pyszne!
Uwielbiam zapiekanki, a to jest jedna z moich ulubionych. Robię ją już od paru lat. Pierwsza robiła ją moja mama i przez ten czas przeszła już parę modyfikacji.
Moja wersja musaki jest wymyślona specjalnie dla moich gości wege, podczas gdy reszta zjada mięsną wersję tego dania. Przy małym nakładzie pracy można zadowolić wszystkich...
Mac and cheese - danie, które jest niezwykle popularne w krajach anglosaskich to nic innego jak prosta zapiekanka z makaronu i sera. Taka wersja zapiekanki może nie jest najzdrowszą potrawą, jednak mac and cheese chyba nigdy nie aspirowało do bycia daniem zdrowym. :)
Dobra opcja na wykorzystanie warzyw zalegających w lodówce. Robię ją także wtedy, gdy po prostu mam ochotę na kuskus. Jest świetną alternatywą dla makaronu i ryżu.
Lasagna nie wymaga wielkich umiejętności ani szczególnych składników. Kluczem do sukcesu jest dużo beszamelu, dobrze doprawione nadzienie i przede wszystkim wielki kawał dyni. W zależności od grubości skóry i ilości pestek potrzeba około 2,5 - 3 kilogramów. Jeżeli mamy pod ręką dynię o cienkiej skórze, to spokojnie powinien wystarczyć 2,5 kg kawałek, a jeśli ma grubą skorupę i dużo pestek w środku, to lepiej mieć w zanadrzu nawet 3 kilogramy.