Przepis jest banalnie prosty, możecie użyć także kupionego chleba, niezbyt dużego bochenka. Jedyne co zabiera trochę czasu to upchnięcie sera i pieczarek w nacięciach :) A i maku dobrze dać dwie łyżki, nie tyle co ja, ale gdy go nasypywałam spadła mi pokrywka z pojemnika, w którym go przechowuję ;-) A że wleciał do masła zmieszanego ze szczypiorkiem ciężko było go wybrać :)
Crespelle to po prostu włoska nazwa na naleśniki, które są popularne w całej Europie. Z ciekawostek: dawniej naleśniki kojarzone były z daniem dla biedoty (zupełnie jak pizza...) aż do 1895 roku, kiedy to w Montecarlo uraczono nimi księcia Walii. Księcia urzekła prostota tego dania i nazwał je Crepes Suzette na cześć swojej pani, co przyczyniło się do rozpowszechnienia naleśników wśród wyższych warstw społecznych :D
W pierwszej chwili było to dla mnie co najmniej dziwne połączenie, ale po zjedzeniu zmieniłam zdanie - cukinia faszerowana chlebem jest wspaniała! Danie godne gości.
Grecka zapiekanka, czyli musaka w wersji wegetariańskiej.
Danie to nie zawiera tylko tytułowych składników, jest ich znacznie więcej, bogate jest w wiele witamin i co najważniejsze - liczy niecałe 400 kalorii!