puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Bruschetta z oliwą / z pomidorami
autor: Rena
dieta: wegańska
Przekąska (wł. antipasto) pochodząca z Włoch. Istnieje wiele wariantów tego dania.
-
Marchew na ostro (kuchnia krymska)
Potrawa charakterystyczna dla Krymu, choć podobno nie należy ani do kuchni ukraińskiej, ani rosyjskiej, ani tatarskiej. Stanowi smakowity, ostry dodatek do łagodniejszych potraw.
-
-
Bruschetta z rukolą
autor: Rena
dieta: wegańska
-
Daikon gari - biała rzodkiew a'la imbir gari (dodatek do sushi)
Imbir gari był zbyt mocny, zbyt ostry dla większości moich gości. Kiedyś przyszło mi na myśl, że plasterki rzodkwi zamarynowane w zalewie z imbiru mogą go zastąpić. Patent sprawdził się znakomicie :) więc poszłam za ciosem i wykombinowałam własną zalewę, której używam, kiedy nie mam tej z imbiru. Oczywiście rzodkiew nie jest tak giętka jak imbir, ale smakuje świetnie.
-
Fatayer (pieczone drożdżowe "pierogi" ze szpinakiem)
Fatayer to arabska przekąska, szczególnie popularna w Syrii i Libanie, podawana w kilku wariantach smakowych. Jest to lekkie danie, które można spożywać od razu po upieczeniu, lecz spokojnie odgrzewać. Wizyta w arabskiej knajpce zainspirowała mnie do upieczenia własnych diy fatayerów, wyniki widzicie na zdjęciach :)
-
Kanapki z awokado, tofu, pomidorem i innymi dodatkami
Przepis skomponowany z zawartości lodówki dla mojego chłopaka. Kanapki zrobiły furorę - zniknęły z talerza w oka mgnieniu. Ostrość zależy od dodanego ajwaru.
-
Pakora
autor: ryfka
dieta: wegańska
Popularna w południowej Azji, głównie w Indiach, a także w Wielkiej Brytanii, gdzie popularne jest wszystko co indyjskie i gdzie można kupić pakorę niemal na każdym rogu. Podawana jako przekąska lub starter.
-
Plantanowe koła wypełnione szpinakiem
Potrawa bardzo pracochłonna, ale warta zachodu! Pochodzi z kuchni karaibskiej. Można podawać na zimno i na gorąco.
-
-
Śniadaniowe grzanki z dżemem i muesli
autor: ~seren
dieta: wegańska
Po głowie chodzi mi jeszcze wersja grzanki + serek/tofu + banan + muesli - całość oprószona odrobiną kakao lub startej czekolady 99% :) Tak niby-deserowo.
-
Tosty z wegańskim "serem"
autor: natik
dieta: wegańska
Od kiedy przeszłam na weganizm tęsknię za serem! Te tosty są świetne, całkiem nieźle odzwierciedlają smak, którego mi czasami brakuje.
-
-
-
Frytki ze słodkich ziemniaków (Sweet Potato Fries)
Nie smakują tak samo jak tradycyjne frytki, bo jak sama nazwa mówi są słodkie. Słodkie ziemniaki w Polsce są dostępne tylko w niektórych sklepach, co mnie dziwi, bo są pyszne i dużo zdrowsze niż normalne ziemniaki. Charakteryzują się nietypowym podłużnym kształtem i czerwona skórką (nie mylić z czerwonymi ziemniakami!).
-
-
Omlet z pieczarkami
autor: Rena
dieta: ovo-wege
-
Chrupiące bułki z pomidorem i bazylią
Przepyszne danie, które przez długi czas jedliśmy na śniadanie, obiad i kolację. ;)
-
Grzanka z kapustką kiszoną
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
Przepis znany mi od niedawna. Podeszłam do niego z lekką nieufnością, ale okazał się prawdziwą rewelką :)
-
Ogórki małosolne z chrzanem
Doskonałe jako dodatek do obiadu, do kanapek. Mowa tu oczywiście o ogórkach małosolnych.
-
-
Pieczarkowy "omlet"
autor: ~vg
dieta: wegańska
-
Pieczywo czosnkowo-awokadowe
autor: zima
dieta: wegańska
Pycha na śniadanie!
-
Grzyby jak ryby
autor: joa
dieta: wegańska
Nie do wiary, ale tego przepisu chyba nie ma jeszcze na Puszce. A jest to rewelacja! I doskonała potrawa na świąteczny stół.
Przepis pochodzi z portalu "Wielkie Żarcie", z moimi modyfikacjami (dostosowany do wersji wegańskiej).
-
Sushi
Sushi nie jest trudne do zrobienia i jest pyszne, trzeba tylko trochę wprawy w zwijaniu.
|