puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Smażona feta w panierce
autor: ~Bazyl
dieta: lakto-ovo-wege
Można nadziać na wykałaczki i podawać jako przystawka na imprezach.
-
Grzyby jak ryby
autor: joa
dieta: wegańska
Nie do wiary, ale tego przepisu chyba nie ma jeszcze na Puszce. A jest to rewelacja! I doskonała potrawa na świąteczny stół.
Przepis pochodzi z portalu "Wielkie Żarcie", z moimi modyfikacjami (dostosowany do wersji wegańskiej).
-
Sushi
Sushi nie jest trudne do zrobienia i jest pyszne, trzeba tylko trochę wprawy w zwijaniu.
-
Chrupki z nori
Do stworzenia tego przepisu zainspirowały mnie japońskie chrupki z wodorostów, które kupiłam w Realu XD Pierońsko drogie, taniej wychodzi robić w domu...
-
-
-
Słodka kanapka z pumpernikla
autor: ~Julita Jóźwiak
dieta: wegańska+miód
Pyszna, zdrowa i bogata w błonnik kanapka.
-
Amarantusowy omlet z duszonymi, suszonymi śliwkami
Pyszny, zdrowy, bezglutenowy omlet. W towarzystwie gotowanych rozpływających się w ustach suszonych śliwek stanowi wręcz królewskie śniadanie :) Amarantus i śliwki można przygotować wieczorem, a rano tylko usmażyć omlety, polecam!
-
Awokado z cytryną i pieprzem
W sumie nawet nie nazwałabym tego przepisem, ale nie każdy wpadłby na takie podanie awokado. Idealne na śniadanie.
-
Bagietki śródziemnomorskie z dipem bazyliowym
Lubię zapiekane bagietki, ale nie da się zaprzeczyć, że roztapiający ser odgrywa w nich znaczącą rolę. A co jak ktoś nie je sera? Nic straconego :) Polecam wypróbować - kremowy kaloryczny dip zdecydowanie robi tu robotę!
-
-
Chipsy z plantanów czyli bananów skrobiowych
autor: nasse
dieta: wegańska
Jeśli życie zaskoczy Was plantanami, zróbcie chipsy :)
-
Chlebek do zup
autor: Ireth
dieta: wegańska
Pasuje idealnie do wszystkich zup-kremów.
-
Chlebowe zapiekanki z jajkiem, pomidorem i serem
autor: ~Magdalena
dieta: lakto-ovo-wege
Pycha z ketchupem :)
-
-
Ciecierzyca z prażonymi pestkami
Ten przepis powstał w 2007 roku, gdy przeszłam na wegetarianizm i mama kupiła mi na targu przeróżne pestki, nasiona i strączkowe. Większość z nich pierwszy raz widziałam na oczy, Puszki jeszcze nie znałam, więc nie wiedziałam w ogóle co i jak ;). Uprażyłam pestki, ugotowałam ciecierzycę i totalnie się w niej zakochałam :). Polecam, bo to połączenie jest naprawdę pyszne!
-
Ciecierzyca z prażonymi pestkami
Ten przepis powstał w 2007 roku, gdy przeszłam na wegetarianizm i mama kupiła mi na targu przeróżne pestki, nasiona i strączkowe. Większość z nich pierwszy raz widziałam na oczy, Puszki jeszcze nie znałam, więc nie wiedziałam w ogóle co i jak ;). Uprażyłam pestki, ugotowałam ciecierzycę i totalnie się w niej zakochałam :). Polecam, bo to połączenie jest naprawdę pyszne!
-
Cukier waniliowy własnej produkcji
autor: Luna7
dieta: wegańska
Porządny, prawdziwy cukier waniliowy to powinna być podstawa wypieków ;) Oto, jak własnoręcznie przygotować taki cukier :)
Alternatywa dla popularnej metody zasypywania lasek wanilii cukrem. Cukier przyrządzony wg tego przepisu będzie bardziej aromatyczny :)
-
Czipsy jabłkowe
autor: Rena
dieta: wegańska
-
-
Figowe batoniki muesli bez cukru
Myślę, że stanowią całkiem zdrową przekąskę, a na pewno są zabójczą konkurencją pod tym względem w stosunku do kupnych. Są też oczywiście pyszne, ale patrząc na skład jest to dość oczywiście ;-)
-
Giardiniera - pieczona papryka w marynacie
autor: Rena
dieta: wegańska
Kuchnia włoska. Marynowane w oliwie warzywa to klasyka piknikowego stołu. Doskonałe jako przystawka, dodatek do sałatek i kanapek.
-
Giardiniera - pomidory marynowane
autor: Rena
dieta: wegańska & RAW
Kuchnia włoska. Marynowane w oliwie warzywa to klasyka piknikowego stołu. Doskonałe jako przystawka, dodatek do sałatek i kanapek.
-
Gomasio z dodatkiem oleju lub bez
autor: pat
dieta: wegańska
Gomasio z olejem najlepiej smakuje podawane jako sos do kaszy lub na kanapce z masłem.
-
Gorący chleb czosnkowy
autor: Rena
dieta: lakto-wege
|