puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Krokiety z tofu i kapusty kiszonej
Krokieciki, tak je nazywamy. Główny składnik to tofu i kapusta kiszona. Pyszne. Nie pytajcie dlaczego krokiety skoro to z krokietem nie ma nic wspólnego… Zrobiłam je na wzór składu mojego ulubionego produktu z firmy Provita.
-
Makaron smażony z tofucznicą na cebulce i parówce sojowej
Danie powstało w wyniku tęsknoty za smakiem nie wegańskich obiadów, które kiedyś jadałam a mianowicie makaronu z jajecznicą. Przyznam, że to danie jest moim pierwszym w życiu, w którym użyłam tofu i w ogóle go spróbowałam. Nie powiem, bardzo obawiałam się smaku niby- sera z soi. Wyszło fenomenalnie pyszne. Od dziś tofu będzie stałym składnikiem moich dań :-)
-
-
Marchew na ciepło
autor: ryfka
dieta: wegańska
Bardzo prosta, a jaka pyszna!
-
Naleśniki Sevy (bez jajek)
autor: Seva
dieta: wegańska
Naleśniki wg mojego przepisu do tej pory nie doczekały się krytycznych uwag (jeśli chodzi o smak), więc mam nadzieję, że wyjdą Wam przynajmniej nie gorsze. Są lekko słodkie. Ilości składników przeze mnie podane są spore, dlatego radziłbym trochę je zmniejszyć, przynajmniej za pierwszym razem.
-
-
-
Paella wegetariańska z papryką i pieczarkami (zapiekana)
autor: ryfka
dieta: wegańska
Przepis pochodzi z kuchni hiszpańskiej
-
-
Pęczak zapiekany z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem
Połączenie pęczaku z suszonymi pomidorami samo w sobie jest boskie ;-) A dodatek wędzonego twarogu i suszonych grzybów oraz kilku innych smakowitych drobiazgów tworzy naprawdę wyśmienite danie. Szczególnie polecam je teraz, późną jesienią kiedy kasza bardzo dobrze nas rozgrzeje i doda energii. Polecam! :)
-
Pierogi ruskie jak od babci
Przepyszne, leciutkie pierogi, w których w końcu ukazały się geny mojej babci do robienia tej pysznej potrawy :D
-
-
-
-
Pikantny ryż smażony z brokułami i marchewką
Tak naprawdę każde warzywa pasują do smażonego ryżu, ale marchewka jest fajnie słodka i chrupiąca, a brokuły mają sporo wody, więc nie jest mdło :) Poza tym pięknie razem wyglądają. Potrawa praktycznie nie wymaga soli, bo jest sos sojowy! :D
-
-
Prostokątna pszenno-żytnia pizza z cukinią
Tak się złożyło, że znalazłam się w posiadaniu dość dużej cukinii. Ponieważ nie miałam żadnych pomysłów na jej przyrządzenie, pierwsze co uczyniłam to umieściłam ją w marynacie z oliwy z oliwek, octu winnego i bazylii. No i oczywiście czosnek też się musiał w niej znaleźć!. A potem dopiero wpadłam na pomysł, żeby zrobić pizzę.
-
-
Ryż po irańsku
Raczej nie róbcie tego w swoim ulubionym garnku - tak na wszelki wypadek, gdyby ryż wyszedł zbyt rumiany ;)
-
-
Sajgonki z nadzieniem ryżowo-pieczarkowo-warzywnym
autor: ryfka
dieta: wegańska
Sajgonki to potrawa kuchni wietnamskiej, gdzie nazywają ją "nem". Sajgonki są proste w wykonaniu, choć dosyć pracochłonne. Ale warto!
-
Sałatka z puszek (z kukurydzy, groszku i fasolki) z dodatkami do wyboru
Bardzo smaczna, szybka, awaryjna sałatka. Nadaje się też na lunch lub wyjazd. Dobrze do niej pasują tosty i kanapki. Co do dodatków to doskonale komponują się smaki konkretne (ogórek kiszony) i słodkie (owoce, papryka). Nadaje się właściwie wszystko co jest chrupiące, świeże i soczyste.
-
Samosy - pierożki hinduskie nadziewane groszkiem zielonym i ziemniakami
autor: pat
dieta: wegańska
Kasienia: "Znakomite na każde przyjecie! Jedynym minusem jest fakt, że po turmeriku ciężko jest domyć ręce :("
-
Spaghetti wegańskiej Ladacznicy :)
Jest to zweganizowany przepis na popularne Spaghetti a'la putanesca (czyli spaghetti Pani Lekkich Obyczajów, jak donoszą źródła), który zawiera oryginalnie anchois :)
-
Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowym (RAW)
Świetne spaghetti. Bez gotowania. Szkoda, że wcześniej go nie odkryłam :) Słodkawy smak cukinii świetnie komponuje się z dość mocnym, słonym smakiem pesto. Do przygotowania tego dania nie potrzebujemy żadnego spiralizera ani innego drogiego sprzętu. Wystarczy tarka julienne lub obieraczka julienne - jak poprzeczna obieraczka do warzyw, ale z dodatkowymi ząbkami do krojenia na cienkie paski. To poręczna rzecz, a nieduży wydatek :)
|