puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Sos pesto ze świeżych pomidorów i pistacji
Sugerowałam się prawdziwym pesto z pomidorów, parmezanu i orzeszków.
-
Sos pomidorowy z koncentratu, z pieczarkami
Danie po raz pierwszy zrobiłam wczoraj. Można zrobić, jak się nie ma prawie niczego w lodówce ;] Mam nadzieję, że będzie smakowało ;] Nawet moja mama, która boi się moich wyczynów kulinarnych, była zachwycona. Zapach pieczarek robi swoje ;]
-
-
Sos pomidorowy z pieczarkami i oliwkami
autor: moni
dieta: wegańska
Podajemy z kuskusem, makaronem itp.
-
-
Sos pomidorowy z warzywami (marchewką, cebulą i selerem)
autor: pat
dieta: wegańska
Podajemy do spaghetti i innych rodzajów potraw kluskopodobnych.
-
Sos Ragu przerobiony na wege
autor: pat
dieta: wegańska
Kuchnia włoska. Sos do makaronów, m.in. do spaghetti. Zwyczajowo nie jest wegetariański, ale czego się dla was nie robi :-)
-
Sos serowo-ziołowy
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Sos nadaje się do makaronu, kładzionych klusek, a nawet ryżu lub ziemniaków, ewentualnie sałatek.
-
-
Sos szalotkowy
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Nadaje się do wszelkiego rodzaju makaronów, ryżu czy pieczonych ziemniaków lub innych warzyw. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
-
-
Sos warzywny z fasolką szparagową i granulatem sojowym
autor: Africa
dieta: lakto-wege
Sos najlepiej podawać z makaronem wstążki, ale pasuje do każdego rodzaju makaronu. Naprawdę pyszne i syte danie!
-
Sos warzywny z kostką sojową i pieczarkami
Pomysł na to danie zrodził się gdy mama na niedzielny obiad zrobiła sos z mięsem. Też zapragnęłam mieć takie swoje wegetariańskie danie. Smakuje wyśmienicie, a do tego jest prosty w przygotowaniu. Danie to najlepiej podawać z ziemniakami, chociaż z makaronem też nieźle smakowało.
-
Sos z cukinii, tofu i marchewki z ananasem
Doskonale jest podawać ten sos z makaronem tagiatelle :)
-
-
-
Sos z porów
Sos pasuje do makaronu razowego, ryżu i ziemniaków.
-
Sos z prażonego słonecznika
Przepis dostałam mailem od autorki bloga Sojaturobię w 2012 roku (wtedy jeszcze blog wegetarianka.blox.pl). Sos jest pyszny i niesamowicie aromatyczny, zawsze podaję go z kaszą, a z uwagi na niskie walory estetyczne sosu - obowiązkowo w towarzystwie ładnej surówki i kotlecików ;).
-
Spagetti a la "putasneska" :d
autor: ~kh
dieta: wegańska
Potrawa jest przepyszna, ma charakterystyczny smak, dosyć ostry, ale nie pikantny. Powiedziałabym raczej że wyostrza zmysły i jest specyficzny :) Jeśli chcecie, możecie dodać też czosnek do sosu, co osobiście zawsze robię :)
-
Spagetti/ makaron z sosem brokułowo-serowym
Można dodać każdy makaron(razowy pasuje super) danie bardzo szybkie i sycące i przeeepyszne:)
-
Spagetti z pastą brokułowo-serową
Baardzo szybkie danie. Robi się tyle, ile gotuje się makaron, i ma śliczny zielony kolor. Fajna alternatywa dla spaghetti ze szpinakiem. Jeśli zostanie pasta (w co wątpię), doskonale nadaje się jako pasta/mazidło do kanapek.
-
Spaghetti a la bolognese z warzywami
Na początek wrzucę rodzinny przepis na pyszne spaghetti. Zamiast mięsa użyłam tu granulatu sojowego, który ma bardzo podobną fakturę. Zwykle robię je z makaronem razowym, ale jeśli wolicie pszenny to też jest ok :) A proporcje najlepiej dobrać samemu, zależnie od tego dla ilu osób przygotowujemy posiłek.
-
-
Spaghetti cebulowe
autor: Rena
dieta: lakto-wege
-
|