puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
-
-
Surówka zimowa - jabłko + topinambur
autor: Luna7
dieta: wegańska & RAW
Kolejny przepis z niemieckiej strony - okazuje się, że niemieccy weganie mają nawet sporo przepisów na topinambur. Surówka ponoć smaczna, też muszę wypróbować :)
-
-
-
-
Syrniki, serniczki - słodkie kotleciki z twarogu
Jeden ze smaków mojego dzieciństwa, znany od pokoleń w moich regionach rodzinnych (dzisiaj pogranicze litewsko-białorusko-łotewskie) i na Podlasiu (podobne cudo jest już niemalże kultowe w barach mlecznych Słoneczko czy Podlasiak w Białymstoku).
-
Syr prażeny/smażeny
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
Kuchnia czeska.
-
-
Szalona zupa jarzynowa z kokosem i pomarańczą
Kiedyś po prostu otworzyłam lodówkę i szafki, pomyślałam, że może ciekawie smakować, więc postanowiłam zaszaleć. W końcu wiosna :D Na pewno jest to fajna odskocznia od naszej tradycyjnej kuchni, a też wychodzi fajny efekt bez wielkich kosztów. :)
-
Szaszłyki z ziemniaków
Prosta, dobra na grilla.
-
Sznycle z tofu w sezamie
Smak bardzo specyficzny - dla wybranych ;). Dla mnie przepis za bardzo pracochłonny, jak na końcowe odczucia smakowe.
-
-
-
-
Szparagi zapiekane z pieprzem
Prosta i smaczna przystawka do obiadu. Świetna na zimno lub gorąco.
-
Szparagi z sezamem i imbirem
Pyszne, proste, szybkie w przygotowaniu :)
-
Szpinak do kwadratu
Lekki obiad, jak się zjada kilogramy truskawek dziennie to nie ma miejsca na duże obiady, dlatego dziś bardziej przystawkowo, ale za to jak pysznie!
-
Szpinakowa pizza z serem pleśniowym
autor: Luna7
dieta: lakto-wege
Pizza wymyślona naprędce, akurat zabrakło chleba, zjeść coś trzeba było, a zostało jeszcze nieco szpinaku. Wyszła przepyszna.
-
-
Szpinak według uznania
Genialny sos szpinakowy, pasujący do makaronu, ziemniaczków lub do zajadania solo :) Oprócz szpinaku, wszystkie składanki dodajemy według uznania.
-
Szpinak z mielonymi migdałami lub innymi orzechami/pestkami
Migdały zagęszczają potrawę - dla tych, którzy są przyzwyczajeni do dodawania do szpinaku serów i jajek jest to świetny zamiennik. Kupuję od razu zmielone, jako mączkę migdałową. Szpinak można użyć do makaronów, kasz, ryżów, naleśników, cannelloni, lasagne, pierogów, tart itp. Ma gęstą konsystencję.
-
Szpinak z oliwkami i szuszonymi pomidorami
Danie na szybko wymyślone z resztek jakie znalazły się w lodówce, a zaskoczyło przepysznym smakiem.
-
-
|