puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Warzywa z woka
Przepis inspirowany potrawami podejrzanymi w chińskiej dzielnicy.
-
Warzywa z woka
Przepis inspirowany potrawami podejrzanymi w chińskiej dzielnicy.
-
-
Warzywne kotlety z ciecierzycy
autor: Olexy
dieta: wegańska
Ciecierzycę uwielbiam - jest zdecydowanie najczęściej używanym przeze mnie strączkiem. Falafel był do tej pory moim numerem jeden wśród warzywnych kotletów - jednak wiadomo, nie ma takiego dania, które nigdy się nie nudzi.
Przepis na kotlety dostałam od znajomej, która znając moją miłość do ciecierzycy, zapewniła, że zagoszczą w moim repertuarze dań na stałe. Nie myliła się. :)
-
Wegańska lasagne
Jakież było zdziwienie współlokatorów, że można zrobić lasagne bez mięsa (i sera!) ;)
-
Wegańska panierowana mortadela
Z cyklu: smaki dzieciństwa :) Eksperyment kulinarny, który przyniósł nieoczekiwanie pozytywne rezultaty.
-
Wegańskie gołąbki z nadzieniem z ryżu i kotletów w proszku
autor: aisza
dieta: ovo-wege
Pyszne danie obiadowe. Doskonale nadaje się do zamrożenia. Możemy je podawać z czym tylko chcemy, na moim stole najczęściej podawane są w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub pieczywa.
-
-
Wegańskie pierogi ruskie (z tofu doprawionego czosnkiem)
Nie tylko dla dzieci. Są pracochłonne, ale łatwe do zrobienia. Smak za to wynagradza trudy :-))
-
Wegańskie placki po węgiersku na szybko (bezglutenowe)
Placki po węgiersku zjedzone na mieście, to na razie, dla osób na diecie wegańskiej i bezglutenowej, szczyt marzeń. Zostaje więc je robić w domu. Zwykle zajmuje dużo czasu zrobienie placka po węgiersku w klasycznym wydaniu, stąd pomysł na taką wersję.
Oczywiście można dodatkowo je sosem urozmaicić, ale te placki smakują tak wybornie, że aż szkoda ten smak jakimś sosem przyćmiewać.. Zresztą, sami sprawdźcie ;)
-
Wegańskie sajgonki z sosem cukiniowym
Chrupiące sajgonki z brązowym ryżem. Pycha! :)
-
Wegański placek szpinakowy
autor: ~mika
dieta: wegańska
Pyszniutki zieloniutki :) Można podać z sosem chrzanowym. Grażyna: "Placek jest 'pieczony' w kuchence mikrofalowej, bo taki ma ładniejszy kolor, no i jest szybciej. Kto chce, może go upiec w piekarniku. [...] Robię go dla córki zawsze na Wielkanoc, a ona go wkłada do koszyka ze święconką, no bo taki dekoracyjny…"
-
Wegański sos serowy
autor: Olexy
dieta: wegańska
Myślę, że sos ten posmakuje wszystkim osobom, którym brakuje sera w np. sosach do makaronu. Nie ciągnie się, ale całkiem dobrze imituje serowy smak. Świetnie smakuje z warzywami czy w wegańskiej wersji mac 'n' cheese. :)
-
Wegetariańska paella z kuskusem, papryką, groszkiem, marchewką i ciecierzycą
autor: pat
dieta: wegańska
Paella pochodzi z Hiszpanii i jest jak polski bigos, choć bez kapusty. Jest to danie typu "wszystko, co mamy w kuchni". Tradycyjnie paella nie jest wegetariańska, ale tutaj będzie: będą to warzywa i kuskus.
-
-
-
-
Wigilijne kluski (łazanki) z makiem
autor: nanak
dieta: wegańska
W moim domu (woj. podlaskie) potrawa ta jest obowiązkowa. Nie wiem skąd rodzice mieli przepis (bo mało kto ze znajomych kojarzy tę potrawę...), łazanki z makiem po prostu BYŁY ;-))
-
Wiosenna tarta brokułowo-cukiniowa
Wbrew pozorom tarta nie jest wcale skomplikowanym daniem i można ją jeść na różne sposoby!
-
-
-
Witariańskie spaghetti RAW food
Przepis na sycące i przepyszne spaghetti na surowo :) Buon apetito!
-
Witariańskie spaghetti RAW food
Przepis na sycące i przepyszne spaghetti na surowo :) Buon apetito!
-
Wodorosty hijiki "made in China" (z warzywami i sosem słodko-kwaśnym)
Wykorzystując resztę warzyw z dna lodówki zrobiłam sobie całkiem wartościową kolację. Dodatek wodorostów zwiększa wartość odżywczą dania; są przy tym niewyczuwalne bo hijiki mają bardzo łagodny smak i są pozbawione zapachu stęchłego akwarium :]
-
|