puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
-
-
-
Cykoria duszona słodko-kwaśna
Nie przepadam za cykorią w surówkach, bo jest dla mnie za gorzka. Smażona, sowicie doprawiona solą, sokiem z cytryny i czymś słodkim jest jednak zdecydowanie zjadliwa. :) Dobra jarzynka do obiadu.
-
Dosa
Dosa to indyjskie naleśniki. Same w sobie nie są zbyt smaczne, ale z dodatkami fajnie smakują. Najlepsze są dobrze zarumienione, cienkie i gorące, podane od razu po usmażeniu.
-
Drożdżowe cebulaki
autor: miu81
dieta: wegańska
Przepis, który pamiętam z dzieciństwa. Babcia robiła go w niedziele na śniadanie.
-
Ekspresowe razowe racuszki bananowe
Robi się je naprawdę ekspresowo, kilka minut i mamy gotowe śniadanie!
-
Falafel (arabskie kotleciki z cieciorki) z dodatkiem proszku do pieczenia
Kuchnia arabska jest wspaniała. Zachód jako fastfood ma hamburgery, zapiekanki i frytki, a kraje arabskie falafle. Mniaam:)
-
-
-
"Fasolaka po bretońsku" z kawałkami kotletów sojowych
autor: Morth
dieta: wegańska
Prosto, szybko, smacznie, dla miłośników fasoli;)
-
Fasola z ryżem w sosie pomidorowym z czosnkiem, imbirem i cynamonem
Gdy ryż i fasola są już ugotowane, potrawa bardzo szybka do przyrządzenia po powrocie z pracy.
-
Fasolka "niebo w gębie"
Zarąbiście zarąbisty przepis na fasolkę: jabłuszka, marchewka i pomidorowy sos świetnie się komponują ^^ wprowadziłam kilka zmian do oryginalnego przepisu, podaję więc moją wersję :P
-
-
Fasolka szparagowa z czosnkiem i fetą
autor: ~weronika
dieta: lakto-wege
Można jeść ze wszystkim albo samo - polecam z ziemniakami w mundurkach.
-
Fasolkowo - fasolka szparagowa duszona w pomidorach
Uwielbiamy tą fasolkę od kiedy spróbowaliśmy jej w Leszczynowej Dolinie :D Wcześniej wydawało mi się, że połączenie fasolki i pomidorów jest średnie, ale w towarzystwie cebuli, która nadaje całości słodkawy posmak i aksamitną konsystencję, to jest po prostu bajka! Zajadamy się tym aż uszy się trzęsą ;D Świetne samo i do obiadu.
-
Fenkuł duszony z czosnkiem
Fantastyczny smak - zajadamy na wyścigi :) Może być sam albo jako jarzynka do obiadu. Jak dla mnie pyyyszności.
-
Gołąbki na dwa sposoby - z ryżem i grzybami lub warzywami
Farsze do tych gołąbków to moja własna kombinacja składników, które lubię. Z powodzeniem można je modyfikować i dostosowywać do własnych upodobań kulinarnych.
-
-
"Jajecznica" z okary z warzywami
Coś dla tych, którzy nie mają pomysłu na spożytkowanie okary powstałej po produkcji tofu.
-
-
Kabaczek faszerowany ryżem z czarną gorczycą i np. groszkiem
Czarna gorczyca ma cudowny, jakby dymny (przypalony ;) aromat! Wspaniale komponuje się z ryżem. Do tego trochę przesmażonej cebuli, zielonych warzyw i pyszny farsz gotowy! Sam w sobie też pyszny :)
-
Kapuściane kotleciki "resztka"
"Resztka" - nie brzmi zachęcająco? Może, ale nazwa ma swoje uzasadnienie - przy robieniu gołąbków zawsze zostaje wnętrze główki, bo liście są już za małe, i trzeba coś z tym robić. Można oczywiście zrobić pyszny kapuśniaczek, ale moja mama wymyśliła jeszcze jeden sposób - kotleciki. Jak to mówią potrzeba matką wynalazku :)
-
-
Kasza jaglana z jajkiem i cebulką
Pyszna, pożywna i zdrowa. Idealna na każdy posiłek: śniadanie, obiad i kolację :-)
|