puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Claudio (alternatywa pesto, z rukolą)
Genialna alternatywa dla tradycyjnego pesto bazyliowego z parmezanem. Dla tych, którzy lubią rukolę - szał...
Jeśli kupiliście kiedyś tę sałatę i po paru dniach już nie nadawała się do zjedzenia, to ten sos do makaronu jest po prostu genialny!
-
Cukinia al'a Mizia - faszerowana warzywami i kuskusem
autor: Agula
dieta: lakto-wege
Ten sam przepis wypróbowałam z ogórkami gruntowymi zamiast cukinii - niebo!
-
-
-
Cukinia nadziewana pomidorami pod serem wędzonym
autor: dak0ta
dieta: lakto-wege
Pyszne i łatwe danie idealne zarówno na kolację jak i na obiad.
-
-
Czerwona kapusta na ciepło
autor: ryfka
dieta: wegańska
Jako smaczny dodatek do obiadu.
-
Czerwona kapusta z soczewicą
Dobra na ciepło i do zagotowania w słoiki
-
Czerwony makaron z groszkiem i kukurydzą
Super przepis na szybki obiad! Można użyć makaronu z wczorajszego obiadu.
-
Czosnkowe ziemniaki do "niedzielnego" (i nie tylko) obiadu
autor: gatek
dieta: wegańska
Dobra opcja dla kogoś, komu znudził się smak zwykłych ziemniaków.
Potrafię zjeść cały talerz takich ziemniaków ;)
-
Domowe pesto bez orzechów
autor: madox
dieta: wegańska
Podawać z makaronem.
-
Duszona rzodkiew azjatycka (daikon)
Jak czytałem "Grę o tron" Martina, to tam często rzepę albo rzodkiew jedli. No to chciałem wyprodukować coś w klimacie...
Nie wszyscy lubią zapach takiej rzodkwi - napełnia mieszkanie dość wyrazistym aromatem. Mnie ta potrawa sama w sobie smakuje, ale może bardziej jest dodatkiem do jakiegoś innego pomysłu kulinarnego.
-
Duszone warzywa w zapiekanej bułce
autor: Milka
dieta: wegańska
Danie jest bardzo dobre i nadaje się na jakieś małe przyjęcia, bo się fajnie prezentuje w bułeczce =) Można dowolnie doprawiać. Ja akurat wybrałam zioła, ale można poeksperymentować =)
-
Dyniowe prażuchy - szybkie kluski kładzione na talerz
autor: ~zen
dieta: wegańska
"Przyznam, że prawie oszaleliśmy na punkcie tych klusek ;) Dlaczego są proste i szybkie? Niezależnie od tego, jakiej odmiany dyni użyjecie - zawsze wyjdą (kopytka są trudniejsze, najlepiej je robić z odmian o suchym miąższu i do tego upieczonym), nie brudzimy sobie rąk przy ich robieniu, nie rolujemy, nie kroimy, ciasta nie trzeba chłodzić w lodówce, no i efekt końcowy - bardzo satysfakcjonujący :)" No i jak się dziwić, że spróbowałam? :)
-
Ekspresowy sos meksykański
Szybki pikantny sos idealny zarówno do ryżu jak i do makaronu. Powstał w wyniku opróżniania lodówki. Myślę, że na stałe wkroczy do naszego kuchennego repertuaru.
-
Enchiladas indiańska
autor: gocha
dieta: wegańska
Bogaty wachlarz przypraw daje niepowtarzalny smak sosu enchiladas.
-
Falafel ze szpinakiem
autor: zsz
dieta: lakto-wege
Danie cenione nawet przez mięsożerców :)
-
Falafel ze szpinakiem
autor: zsz
dieta: lakto-wege
Danie cenione nawet przez mięsożerców :)
-
Farsz dyniowy
autor: Kinga
dieta: wegańska
Pycha do naleśników! Ładnie wyglądają zwinięte jak krokiety.
-
-
Felafel
Wegańskie, smaczne, pasuje do wszystkiego :) Podajemy z ryżem, kaszą, surówką, z chlebem...
-
-
Gallopinto - ryż z czarną fasolą
Wróciłem niedawno z podróży po Ameryce Środkowej, gdzie w Nikaragui na śniadanie serwowali Gallopinto. Pod tak ciekawą nazwą krył się ryż z czarną fasolą. W Kostaryce dodawano jeszcze ser. To bardzo smaczne danie, polecam.
-
Gallopinto - ryż z czarną fasolą
Wróciłem niedawno z podróży po Ameryce Środkowej, gdzie w Nikaragui na śniadanie serwowali Gallopinto. Pod tak ciekawą nazwą krył się ryż z czarną fasolą. W Kostaryce dodawano jeszcze ser. To bardzo smaczne danie, polecam.
-
Gallopinto - ryż z czarną fasolą
Wróciłem niedawno z podróży po Ameryce Środkowej, gdzie w Nikaragui na śniadanie serwowali Gallopinto. Pod tak ciekawą nazwą krył się ryż z czarną fasolą. W Kostaryce dodawano jeszcze ser. To bardzo smaczne danie, polecam.
|