puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Pyszna brukselka z pieczarkami w kremowym sosie z nerkowcow
To jest potrwa, do której wracam bardzo często. Pokochałam brukselkę i już. Warto ją jeść zwłaszcza teraz, bo jej dobroczynne właściwości są nieocenione. Podaję ją moim dzieciom razem z kaszą gryczaną, szczęśliwa, że to zjadają (dobrze, że nie słyszały jeszcze o "strasznej brukselce" i ją polubiły). Za każdym razem wychodzi inaczej, bo coś zawsze muszę zmodyfikować i pozmieniać, jednak dzisiaj wyszło pamiętliwie;)
Zapraszam.
-
Pyszna potrawka z jarmużu z ziemniakami i curry
autor: kiń
dieta: wegańska
Pyszne, tanie, łatwe i szybkie.
-
Quinoa z czarną fasolą, cukinią, papryką i cebulą
Quinoa, czyli ziarno komosy ryżowej. Źródło pełnowartościowego białka oraz witamin i minerałów. Jest bezglutenowa i zawiera niski indeks glikemiczny.
-
Quinoa z czarną fasolą, cukinią, papryką i cebulą
Quinoa, czyli ziarno komosy ryżowej. Źródło pełnowartościowego białka oraz witamin i minerałów. Jest bezglutenowa i zawiera niski indeks glikemiczny.
-
-
Racuszki z rabarbarem
autor: joa
dieta: wegańska
Sezonowa potrawa - czas na rabarbar!
-
Razowe amerykańskie naleśniki z syropem truskawkowym
autor: Luna7
dieta: wegańska
Wymyślony naprędce przepis na podstawie ogólnych wiadomości o "amerykańskich naleśnikach/pancakesach", dostosowany do własnych możliwości. Świetne z syropem truskawkowym czy miodem.
-
-
-
-
Różowe burgery (z fasoli i buraków)
Bardzo proste, pyszne kotleciki w szałowym kolorze, z dużą dawką łatwo przyswajalnego białka. Idealne na obiad z dodatkami albo w formie klasycznego burgera w bułce. Świetne dla dzieci. Zamiast smażyć można je upiec w piekarniku, ale mogą być suchawe, więc przyda się wtedy sos, na przykład jogurtowy. Bardzo polecam!
-
Ryż a la Motek
Lubie mieszać smaki słone ze słodkim stąd takie składniki :)
-
Ryż imbirowy z kukurydzą
Ryż z dodatkiem kukurydzy - coś nowego, ale naprawdę dobrego !!!!!!!!
-
Ryż na mleku z dynią
autor: Rovdyr
dieta: lakto-wege
Zdziwiłam się szczerze, że w Polsce dynia, mimo jej obfitości, jest traktowana po macoszemu i mało kto wie, co z nią robić. Mam nadzieję, że stary przepis mojej rodziny przypadnie Wam do gustu:)
-
-
-
-
Ryż z cieciorką
Prosty, szybki, pyszny ryż w stylu kuchni greckiej. Jadłam podobny właśnie na Krecie i zakochałam się w tym smaku.
-
Ryż z jagodami
autor: Stenka
dieta: lakto-wege
Pożywne i smaczne danie na obiad lub kolację.
-
-
Ryż z orzeszkami do obiadu
autor: ~Ula
dieta: wegańska
Ten ryż jest PRZEPYSZNY!
-
Ryż z parowaru
autor: joa
dieta: wegańska
Najlepszy sposób na sypki ryż - ryż z parowaru. Sama odkryłam niedawno, ale gorąco polecam!
-
Ryż z pieczarkami zapiekany pod żółtym serem
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Mało skomplikowane danie, a jakie dobre...
-
Ryż z soczewicą, papryka i groszkiem
Pycha. Ja lubię, gdy warzywa są tak nie do końca wysmażone, lekko jeszcze chrupiące. Nie eksperymentować z przyprawami, bo raz dodałam gałki muszkatołowej i wyszło takie sobie.
-
|