puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
-
Tofu z warzywami w stylu indyjskim
Jest to moja wariacja na temat indyjskiej kuchni ze składników które akurat miałem.
-
Tortilla ziemniaczana z pieczarkami i pomidorami
autor: ryfka
dieta: lakto-ovo-wege
...czyli omlet po hiszpańsku według mojego męża. Danie świetnie smakuje z mieszanką sałaty, liści szpinaku, rukoli i czego dusza zapragnie.
-
Veggie express czyli kajzerki zapiekane z farszem pieczarkowo-serowym
Kolejna modyfikacja "bułkowych" zapiekanek. Dobre gdy łapie "wilczy" głód i musimy działać szybko :)
-
Warzywa faszerowane po gospodarsku
autor: Dana
dieta: wegańska
Przepis powstał z wewnętrznej potrzeby zagospodarowania pozornie nieprzydatnych resztek po przygotowaniu soku warzywnego.
-
-
Warzywne Lo Men (Lo Mein) - proste danie orientalne
autor: pat
dieta: wegańska
Świetne do wysprzątania lodówki z resztek różnych warzyw.
-
Wegańska pizza ze zmasowanym atakiem warzyw :)
Bardzo prosta w przede wszystkim pyszna wegańska pizza.
-
-
Wegańskie leczo z kotletami sojowymi
Jesienna wariacja "co mam to dam" :)
-
-
Wiosenny kosmiczny sos
autor: Luna7
dieta: wegańska
Ten sos wygląda, jakby był głównym dodatkiem na imprezie powitalnej dla ufoludków! Jest tak intensywnie zielony, aż można pomyśleć, że jest surowy ;) Uwielbiam go robić wiosną, kiedy mam pod ręką świeżutki szpinak, bo z niego wychodzi najlepszy :)
-
Wyborne leczo w niecałe dwa kwadranse (z marchewką i brokułami)
Potrawa chyba nie wymaga przedstawienia :) Porcja 250g dostarcza 130 kcal.
-
-
Zapiekanka "gołąbek"
autor: admin
dieta: wegańska
Marta: "To moja własna wariacja na temat faszerowanych greckich liści winogron. [...] Aromat i smak jest naprawdę doskonały. Polecam. Bardzo pachnie Grecją, chociaż to polska kapusta.
Potrawę nazwałam zapiekanka 'gołąbek', ponieważ 'faszerowane liście winogron' to gołąbki właśnie - tyle że w Polsce używa się do tego liści kapusty, a w innych krajach (np.Grecja, Rumunia) liści winogron."
-
Zapiekanka soczewicowa z tofu, warzywami i ziemniaczanym kożuszkiem
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Potrawy z ziemniaków" Jenny Stacey, ale odrobinę go przerobiłam. Zapiekanka jest bardzo syta i kaloryczna, ale naprawdę smaczna.
-
-
-
Zapiekanka z wędzonym tofu i pesto
autor: gaga1
dieta: wegańska
Bardzo barwna i smaczna potrawa!
-
-
-
Zielona kasza gryczana
Jak zwykle - improwizacja na szybko :) Myślę, że kasza może stanowić zarówno pojedyncze danie, jak i dodatek do kotlecików np.
-
Zielona kasza (gryczana, jęczmienna, pęczak)
Szybka potrawa, zdrowa i sycąca, a do tego ślicznie wyglądająca.
-
Zielona kasza (gryczana, jęczmienna, pęczak)
Szybka potrawa, zdrowa i sycąca, a do tego ślicznie wyglądająca.
-
Zielone kopytka
Chciałam "przemycić" odrobinę zdrowia do popularnych i uważanych za tuczące kluch, jakimi są kopytka. Tak powstały kopytka z brokułami.
|