puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Pieczarki w sosie własnym
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Bardzo dobre do chleba, kopytek albo jako dodatek do ziemniaków i surówki. W restauracji, z której wzięty jest przepis, podaje się je do chleba z dodatkiem chilli.
-
-
-
Ajwar
autor: pat
dieta: wegańska
Potrawa bałkańska. Super do makaronu i kanapek. W praktyce nadaje się prawie do wszystkiego :)
-
Kotlety z tofu z zieleniną
Z ryżym albo zwyczajnymi ziemniaczkami jest super, a do tego pomidorek, najlepiej z rzodkieweczką.
-
Makaron z orzechami
Milena wcina ten makaron i to jest najlepszą reklamą :-))
-
Makaron z suszonymi pomidorami, tofu i rukolą
Rukola dzięki króciutkiemu podsmażeniu traci większość swojej goryczki zachowując jednak jędrność i wprowadza do potrawy przyjemny, świeży smak. Zdecydowany akcent suszonych pomidorów kontrastuje natomiast z delikatnym tofu i makaronem. To autorski pomysł mojego Wojtka, na stałe wszedł do naszego menu :)
-
-
Placki ziemniaczane z charakterem
Uwielbiam placki ziemniaczane. Te dodatkowo mają bardzo fajny smak wzbogacony aromatem pietruszki i uzupełniony delikatnym aromatem czosnku. Smakuje nawet osobom, które normalnie nie lubią pietruszki - przetestowane ;)
-
Szpinak z serkiem topionym i czosnkiem
autor: pajka
dieta: lakto-wege
Można jeść danie samo albo nadziewać naleśniki lub ciasto francuskie - pełna dowolność.
-
Szpinak z serkiem topionym i czosnkiem
autor: pajka
dieta: lakto-wege
Można jeść danie samo albo nadziewać naleśniki lub ciasto francuskie - pełna dowolność.
-
Gulasz z boczniaków i papryki
autor: ~Dorota
dieta: wegańska
Pyszny gulasz. Mnie najbardziej smakuje z ryżem, ale z ziemniaczkami też jest smaczny :)
-
-
Makaron ze szparagami i oliwkami
autor: pat
dieta: wegańska
Szybkie i przepyszne!
-
-
-
-
Pizza Muhameda na puszystym cieście
autor: Rena
dieta: wegańska
Dzieło kolegi - ciasto wychodzi rewelacyjnie, robiło swego czasu furorę w jednej z warszawskich knajp, gdzie ów kolega pracował.
-
Pizza viA kOzA
autor: kOzA
dieta: lakto-ovo-wege
Przepis pochodzi z mojej kuchni. Sam doszedłem do niego po błędach. Moim zdaniem pizza jest super i jak na razie każdy, kto ją jadł, też miał ochotę na więcej.
-
Soczewica po arabsku - puree z cebulą, ziemniakami i czosnkiem
To super potrawa na zimowe wieczory lub przyjęcia z bliskimi osobami, którym w trakcie naszego gotowania ślinka będzie ciekła, gdy poczują zapachy wydostające się z naszej kuchni. Świetnie smakuje z sałatką z zieleniny i grzankami.
-
Szao-lecz-fan czyli leczo w wersji orientalnej
Potrawę tą wymyśliłyśmy z mamą i siostrą, kiedy jeszcze byłam dzieckiem. Dlatego mam dla tego przepisu dużo sentymentu :-) Jest to połączenie węgierskiego leczo i japońskiego szao-fan. Nie muszę już chyba tłumaczyć skąd nazwa dla naszego wynalazku :-)
Źródłem inspiracji była książka (swoją drogą wspaniała) "Potrawy ze wszystkich stron świata". Szao-lecz-fan jest pożywne i przepyszne :-)
-
Alu kofta (kofta z ziemniaków i kalafiora)
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Podawać z ryżem i surówkami. Można polać sosem pomidorowym, najlepiej aromatycznym, doprawionym np. kuminem, kurkumą, imbirem.
-
Arabska zupa z soczewicy i pomidorów
To jedna z moich ulubionych zup - jest pyszna, sycąca i ekspresowa. Dla fanów soczewicy ;-)
-
Curry z ciecierzycy i ziemniaków w pomidorach
autor: pat
dieta: wegańska
Iza: "Może być przygotowane dzień wcześniej - wtedy smakuje najlepiej. Może być podawane z ryżem lub chapati (hinduski chleb)."
-
|