puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Kasza gryczana z dynią i pieczarkami
Pyszne! Wspaniałe połączenie - wytrawny smak kaszy z olejem lnianym i do tego słodkawa dynia. Wcześniej dynię z pieczarkami robiłam jako samodzielne danie, ale dopiero z kaszą gryczaną stanowi naprawdę rewelacyjne danie.
-
Ukraińskie gołąbki z surowych ziemniaków i kaszy jęczmiennej
To stary przepis mojego taty, pochodzący z prawdziwej Ukrainy, skąd się on wywodzi. Są to najwspanialsze gołąbki, a robię różne i często :)
-
Brokuły z ciecierzycą
Można podawać z ryżem albo po prostu jeść samo. Ja tak lubię. Bardziej na ostro też jest ciekawie.
-
Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość
- Chyba zamówię pizzę.
- Może poczekasz i chociaż spróbujesz spaghetti z pesto?
Kiedy talerze są już prawie puste:
- Dobrze, że nie zamówiłem pizzy.
- Znaczy spaghetti z pesto jest lepsze niż pizza????
- Lepsze. Jest jeszcze?
;D Pesto jest na prawdę wyśmienite - nie wiem czemu, ale nawet jedzone samo jest pycha! Nie czuć go pietruszkową surowizną. W ten sposób z przyjemnością wciągniemy cały pęczek, nawet jeśli za samą natką nie przepadamy :D Świetne jest też to, że nie topimy całości w oliwie - tłuszcz zawarty w pesto pochodzi wyłącznie z pestek i orzechów. Po prostu SAMO ZDROWIE! :)
Genialne do spaghetii lub innego makaronu, zwł. z surówką z pomidorów :), do kanapek i tostów, do naleśników i innych wrapów albo warzyw na ciepło. Hm, jako dodatek do zup jarzynowych też powinno się sprawdzić :)
-
Romby - kluski z kaszy manny
Pyszne na śniadanie z mlekiem (moja mama tak robiła, kiedy byłam mała), można też podawać z zupą zamiast makaronu/ innych klusek. Podając z sosami (pieczarkowym lub jakimiś warzywnymi) otrzymamy obiad, a z polewami owocowymi - pyszny deser. Można je odsmażać, chociaż wolno się przyrumieniają, więc trzeba je trochę potrzymać.
-
-
Brukselka duszona w marchewce
autor: ~wd
dieta: wegańska
Wiele osób chwali ten przepis. Niektórzy dzięki niemu odkryli że lubią brukselkę ;)
-
Kofta indyjska z kapusty
Znalazłam ten przepis na wegedzieciaku i widzę, że tutaj tego nie ma, więc wstawiam, bo rzecz jest niesamowita :)
-
-
Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi
autor: EwaH
dieta: wegańska
"Jeśli chcemy wprowadzić do menu warzywo zaskakująco smaczne, wdzięczne w obróbce, tanie, lokalne i dostępne w zimie, sięgnijmy po brukselkę, zapominając o... gotowaniu." Zgadzam się w 100%!
-
-
Ciecierzyca połączona na patelni ze szpinakiem i cebulką
autor: pat
dieta: wegańska
Basia: "Zjadam z chlebem, ale pewnie można z kaszą, ziemniakami, ryżem... jak kto lubi ;-)"
-
-
Racuchy z serka waniliowego
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
Dorota: "Może wam zasmakuje. Mój synek się tym zajada."
-
Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów
autor: pat
dieta: wegańska
Dorota: "To rewelacyjny sos, szalenie smaczny, przepis dostałam od mojej kuzynki Wioli [..]. Z tej porcji wychodzi go spora ilość, taka odpowiednia do połowy paczki makaronu typu rurki, dla dwóch dość głodnych osób. Jest gęsty i znakomicie smakuje [..]. Pyszności, baaaardzo polecam!"
-
Ciecierzyca czosnkowa z porem
Donna Hay jest świetna. Można korzystać z jej przepisów nie umiejąc gotować. Dużo można przygotować dla niespodziewanych gości korzystając z zapasów. Podam więcej przepisów - szczególnie "short order".
-
Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem
autor: Rena
dieta: wegańska
Nadzienie jest mocno spolszczone - nie zawiera całej gamy aromatycznych przypraw tradycyjnie dodawanych do tej potrawy.
-
Soczewica - jak gotować?
autor: pat
dieta: wegańska
W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna? Właśnie w taki. Pyszna sama w sobie.
-
-
-
Bób smażony z rozmarynem
Pierwszy raz tak przygotowany bób jadłam w jednej z warszawskich restauracji. Zakochałam się w tym daniu :) Jeśli kupimy młody bób z delikatną skórką, to danie nie jest nawet pracochłonne.
-
Bób smażony z rozmarynem
Pierwszy raz tak przygotowany bób jadłam w jednej z warszawskich restauracji. Zakochałam się w tym daniu :) Jeśli kupimy młody bób z delikatną skórką, to danie nie jest nawet pracochłonne.
-
Chorwackie ziemniaczki (z pomidorami i czosnkiem)
Chorwackie nie dlatego, że to ich potrawa tradycyjna, ale dlatego, że na wakacjach tam spędzanych wymyślona. No i jakoś zaczęły u nas pod taką nazwą funkcjonować :) Są przepyszne i znikają w mig!
-
-
Czerwony gulasz pieczarkowy
Potrawa przypomina trochę w smaku popularnego strogonoffa.
|