puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Szpinak z soczewicą i pieczarkami
autor: Ireth
dieta: wegańska
Tym daniem przekonałam już kilka osób do jedzenia szpinaku.
-
-
Tofu duszone z cebulą
Można kłaść na pieczywo lub jeść z warzywami i ryżem/kaszą...
-
Tofu kulki ze szpinakiem i ciecierzycą
Szybkie danie obiadowo-kolacyjne. Coś dla ogromnych wielbicieli/ek szpinaku ;] Świetnie smakuje obtoczone w sezamie oraz z dodatkiem świeżego szczypiorku.
-
Wegańskie naleśniki na mleku kokosowym
Moja wersja całkowicie wegańskich pychuśnych naleśników.
-
Ziemniaki w mundurkach zapiekane w sosie czosnkowym
Choć za pierwszym razem był to eksperyment, to jednak wyszło świetnie i od tej pory korzystam z tego przepisu... Sam smak oraz zapach owego sosu powinien zachwycać i kusić aromatem po całym mieszkaniu... Noooo chyba, że ktoś nie znosi czosnku... Wtedy to już zupełnie inna historia ;)))
-
Żytnia tarta z rabarbarem Zuzanny
Szukając informacji o rabarbarze natknęłam się na intrygujący przepis - wegańską tartę z mąki żytniej, której autorka jest "posiadaczką wyjątkowych talentów cukierniczych, wielką miłośniczką kuchni francuskiej, a przede wszystkim znawczynią tart". Musiałam przetestować :) Wyszło godne polecenia i nawet pierwsza wersja z mąki razowej, mimo specyficznego posmaku, nie stała długo ;) Zwłaszcza że drugiego dnia nie był już tak wyczuwalny... o ile nie jadło się brzegu ;D
-
-
BB - boczniaki duszone z brokułem
autor: Kinga
dieta: wegańska
Danie jest bardzo proste, ale wyjątkowo smaczne. Grzyby wspaniale przesiąkają smakiem brokułów. Do tego gotują się tyle, co ziemniaki, tak więc jeśli robicie obiad, nie musicie patrzeć na zegarek. Nastawiacie wszystko w tym samym czasie :)
-
Bigos z kabaczka, selera naciowego i kiszonych ogórków
Do takiego bigosu można dodać warzywa, jakie są akurat pod ręką. Ale o jego niepowtarzalnym smaku przesądza kabaczek, kiszone ogórki i seler naciowy, więc koniecznie je dorzućcie.
-
-
Brokuły z suszonymi pomidorami
Zdecydowany i słonawy smak suszonych pomidorów idealnie pasuje do brokułów. Genialne w swej prostocie.
-
Brukselka po prostu (gotowana)
Brukselkę można podawać do obiadu, jako przekąskę, jako przystawkę.
Również dla dorosłych.
-
Cebulowe smażone tofu
Porcja z podanych składników dostarcza 140 kcal.
-
-
-
Czarna fasola w aromatycznym sosie w stylu indyjskim
Proste i szybkie danie inspirowane kuchnią indyjską. Świetnie smakuje z indyjskim pieczywem i raitą ogórkową.
-
-
Czosnkowo-pomidorowe kotleciki z kaszy jęczmiennej
Można śmiało zajadać się samymi kotlecikami i popijać pysznym sokiem warzywnym bądź podgryzać surówką :)
-
Dhal Makhani
autor: Irris
dieta: wegańska
Indyjski, aromatyczny i pyszny obiad z soczewicy, idealny na chłodne, zimowe wieczory.
-
Dhal Makhani
autor: Irris
dieta: wegańska
Indyjski, aromatyczny i pyszny obiad z soczewicy, idealny na chłodne, zimowe wieczory.
-
Dip - puree selerowo-ziemniaczane
Pyszny dodatek np. do białych szparagów.
-
Duszony szpinak
Zdrowe i smaczne. Z bulgurem lub makaronem stanowi świetny lekki obiad.
-
Duszony szpinak
Zdrowe i smaczne. Z bulgurem lub makaronem stanowi świetny lekki obiad.
-
|