puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
-
Kotlety sojowe w pysznym sosie jabłkowym
Przerobione z niewegetariańskiego przepisu. Zaskakujące połączenie smaków to jest to, co tygrysy lubią najbardziej ;)
-
Pulao czyli ryż z groszkiem i orzechami
Kuchnia indyjska, ale potrawa wybitnie łagodna w smaku :) Robiliśmy takie pualo jeszcze na studiach. Bardzo je lubię, a w dodatku jest bardzo szybkie do przygotowania - wystarczy niewiele ponad kwadrans.
-
Krokiety ziemniaczane w sosie z ogórków kiszonych
autor: ryfka
dieta: wegańska
Skład potrawy wyglądać może dla niektórych dziwnie (ogórki kiszone na ciepło?), ale krokiety te są zadziwiająco dobre :) Przepis znalazłam kiedyś gdzieś w internecie i od tej pory robię te krokiety od czasu do czasu. Świetne jako samodzielne danie, ale można też pewnie podać z jakąś surówką.
-
-
-
Spagetti z kurkami
autor: pat
dieta: wegańska
-
Afrykańskie spaghetti (african macaroni)
Genialny przepis na pyszne danie jednogarnkowe! Potrawę tą pokazała mi moja przyjaciółka z Mali :)
-
-
Brokuły z kalafiorem w sezamie
Tę potrawę podaję jako przystawkę do obiadu. Można ją także potraktować jako sałatkę. Także dla dorosłych.
-
Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem)
autor: Ki_
dieta: wegańska
Robi się je w miarę łatwo i w miarę szybko.
-
Ciecierzyca w sosie pomidorowym
autor: pat
dieta: wegańska
Endi: "Mi to bardzo smakowało, przed chwilą skończyłem właśnie jeść :-)"
-
Kalafior w sosie Aurora
autor: ~gaba
dieta: lakto-wege
Do zrobienia tej potrawy zachęciło mnie jej zdjęcie. I zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!
-
Leczo wielowarzywne - z cukinią, selerem naciowym, marchewką i pieczarkami
Jest bardzo smaczne i bardo ładnie wygląda. W dodatku łatwo przygotować większą ilość, więc idealnie nadaje się, jeśli spodziewamy się gości :)
-
Makaron z bakłażanem, pomidorami i natką
Kuchnia śródziemnomorska. Danie podpatrzone w tv, genialne w swej prostocie, szybkie, absolutnie przepyszne!!! Sam jestem zaskoczony, że natka - i to w sporej ilości - tak mi smakuje. Super tu pasuje!
-
Placki z cukinii
autor: pat
dieta: wegańska
Kasiek: "Smaży się to króciutko i zajada najlepiej z lekkim sosem ze świeżych pomidorów i bazylią."
-
Placki ziemniaczane
autor: Rena
dieta: wegańska
-
Apetyczna dynia z fetą i pomidorem
autor: ~daffnia
dieta: wegańska
Danie wspaniałe kolorystycznie i smakowo. Egzotyczne połączenie dyniowej słodkości, słonej fety, pieprzności i pomidorowego kwasu. PRZEPYCHOTKA :-)
-
-
-
-
Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami
Wczoraj i dziś nieprzytomnie się nimi opychałam korzystając z tego, że mama z siostrą wyprodukowały góry pasztecików - są niebiańskie! :) Pyszne i na ciepło i w temperaturze pokojowej, a nawet takie z lodówki, choć mama by mnie pewnie za to pogoniła ;)
-
Farszynki wegańskie - ziemniaczane kotlety z farszem z soi
autor: moni
dieta: wegańska
Przeróbka tradycyjnej potrawy regionu mazursko-warmińskiego.
-
Groch studencki po bretońsku
Groch po bretońsku może być spożyty na gorąco do kaszy lub do chleba albo na zimno jako pasta do smarowania chleba :)
-
Kotleciki ziemniaczane z cebulą
autor: ryfka
dieta: wegańska
Nadają się do wszelkiego rodzaju warzyw, sałatek czy surówek. Dobrze smakują też polane sosem szpinakowym, pomidorowym, serowym czy pieczarkowym. Są uniwersalne - pasują do wszystkiego :)
|