puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Kotlety z marchewki, manny i kiełków fasoli mung
"Produkt uboczny" soku z marchwi. Smaczne. Smażone na prawie suchej patelni mają po 130 kcal na sztukę.
-
"Meksykańska" zapiekanka ryżowa z warzywami
Pyszna, szybka i stosunkowo tania zapiekanka z powszechnie dostępnych składników. Smakuje wybornie - potwierdzone przez wiele podniebień :)
-
Naleśniki szpinakowe
autor: Fafik
dieta: wegańska
Nie mylić z naleśnikami ze szpinakiem ;)
-
Potrawka marokańska - wielowarzywna z ciecierzycą i kotletami sojowymi
Sekret całości i cudownego smaku tkwi w kompozycji przypraw, która dla mnie osobiście jest oszałamiająca.
-
-
-
Bossski sos pomidorowy do gołąbków, warzyw, kasz, czegokolwiek
autor: sowa
dieta: wegańska
Jest mocny, aromatyczny, egzotyczny w smaku i naprawdę bossski! Wyżarłam go chyba z połowę prosto z garnka :)
-
Brokuł dla Wojtka (z ryżem i czarną gorczycą)
autor: Kinga
dieta: wegańska
Jest pyszny, aromatyczny i atrakcyjnie wygląda.
-
-
Curry kalafiorowe z ziemniakami i groszkiem
autor: rzyna
dieta: wegańska
Danie jest wyśmienite, a w dodatku bardzo proste.
-
Fasola mung jak na dalszym wschodzie (a'la dahl)
Jest to mój przepis inspirowany innymi typowymi przepisami na dahl, czyli popularną potrawkę ze strączków na bliskim i dalszym wschodzie. Fasolka mung w przeciwieństwie do innych strączków (może wyłączając soczewicę) jest lekkostrawna, szybko uwalnia energię. Polecam wszystkim.
-
-
Kotlety (placuszki) ziemniaczano-warzywne
autor: Kinga
dieta: wegańska
Czas przygotowania to 20 min. przygotowań + ok. 30 min. czekania + smażenie. Nie można powiedzieć, że robi się błyskawicznie, ale za to jaki efekt! To również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków, to czas przygotowania oczywiście trochę się wydłuży.
-
-
-
Leczo
Jest to wegetariańska wersja tradycyjnej potrawy węgierskiej. Zwyczajowo powinna być pikantna, można jednak przyrządzić ją w wersji delikatniejszej. Niebo w gębie dla osób lubiących takie wielowarzywne mieszanki :-)
-
-
Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem)
Pracując niegdyś w greckiej restauracyjce miałam przyjemność kosztować najlepszą musakę w życiu i podglądać proces jej powstawania. Poniżej przedstawiam wegetariańską wersję tamtego przepisu - różni się jedynie brakiem mięsa mielonego.
-
Placki z dyni
Pyszne i banalnie proste!
-
Puree z ziemniaków z ogórkiem i musztardą
Zupełnie mnie zachwyciło to puree... jest niewiarygodnie pyszne! Smakuje nawet osobom nie lubiącym surowych ogórków - sprawdzone :) A jak powstał sam pomysł? Kinga przeczytała jakiś przepis na sałatkę z plasterków ziemniaków, musztardy i ogórków i ... "delikatnie" go zmodyfikowała ;)
-
Quinoa ze smażoną marchewką, papryką i innymi warzywami
Dla dzieci i dorosłych. Podawać jako samodzielne danie obiadowe lub do kotletów, np. z ciecierzycy, ryżu, ziemniaków.
-
-
Szpinak po arabsku
Ta bardzo popularna i smaczna potrawa podawana jest z ryżem, w oryginale gotowana jest na jagnięcinie. Ja robię ją w wersji wege. Zachęcam do spróbowania!
-
Szpinak po arabsku
Ta bardzo popularna i smaczna potrawa podawana jest z ryżem, w oryginale gotowana jest na jagnięcinie. Ja robię ją w wersji wege. Zachęcam do spróbowania!
-
"Tajska" zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i warzywami
Pycha! Zachęcam do eksperymentowania z innymi warzywami, choć dynia z kapustą pekińską świetnie współgrają z całością :) Z ich dodatkiem zupa od razu ładniej wygląda i ma bardziej urozmaiconą fakturę.
|