puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Kasza jaglana - jak gotować
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i równie uniwersalna co ryż - nadaje się na śniadanie, obiad i deser. Na słodko i słono. Zasługuje na zainteresowanie :)
-
Kotlety z soczewicy, pieczarek i kaszy jęczmiennej
autor: ~kasia-felicja
dieta: wegańska
Z przepisu mają wyjść 4 kotlety takie jak do burgerów, ale ja zawsze robię trochę mniejsze, no i można podwoić składniki, jeżeli rodzina większa :)
-
-
A'la risotto z pieczarkami i papryką
Prosta, szybka w wykonaniu i smaczna potrawa.
-
Kukurydziane placuszki na słodko
Bardzo lubię mąkę kukurydzianą. A te placuszki są bardzo cenione w rodzinie.
-
-
-
-
-
Harira - marokoańska zupa z brązowej soczewicy
Przepyszna wegańska i rozgrzewająca zupa na chłodne dni. Odmian tej zupy jest tyle co i kreatywnych gospodyń ;-) Także spotkać można wersje z ciecierzycą, ryżem, kolendrą, szafranem, bez szpinaku, a że ten bardzo lubię, więc go dodałam.
-
Kapusta pekińska duszona z marchewką
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Dżo: "Niezwykle proste i smaczne danie. "
-
Kapusta pekińska duszona z marchewką
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Dżo: "Niezwykle proste i smaczne danie. "
-
Kluski gryczane
Ta potrawa pochodzi z Podola i jest wspaniała. Kluski można serwować zamiast ziemniaków lub jeść same. Pycha.
-
-
-
Soczewica z pieczarkami i selerem naciowym
Danie delikatne w smaku, o przyjemnym aromacie. Do tego chrupiący seler. Może stanowić samodzielne danie lub być podane jako jarzynka do obiadu.
-
Sos z bakłażanem, pomidorami i papryką
autor: pat
dieta: wegańska
Podawać z ryżem lub makaronem.
-
Szpinak z tofu w bułce tartej
autor: pat
dieta: wegańska
Żaba: "Fajnie smakuje z ryżem (ale nie razem!!)".
-
-
-
Duszona cukinia z imbirem i czosnkiem
Podawać do kotletów warzywnych, ryżowych, placków. Do ryżu, kaszy - zamiast sosu.
-
Fasola z pomidorami i papryką
Potrawę można podawać z pieczywem, plackami tortilla lub samodzielnie. Osobiście do smażenia używam oleju z pestek winogron, a zioła stanowi mieszanka ziół do pizzy. Zamiast soli dodaję trochę sosu sojowego. Najlepiej potrawa smakuje na ostro.
-
-
Mus z zielonej papryki
100 g dostarcza 24 kalorie i mnóstwo radości. Smakuje świetnie jako dodatek do tofu klopsów. Doskonały zastępnik ziemniaczanego purée czy innego ryżu. Sprawdza się jako smarowidło do kanapek. Z powodzeniem może robić za dip do maczania warzyw. Założę się o wiele, że do frytek nadaje się lepiej niż ketchup. Na ciepło, na zimno, jak kto lubi. Oczywiście można sobie to zawekować "na później".
-
Sos curry doprawiony tartym jabłkiem (np. z ryżem)
Danie szybkie, nie wymagające za dużo pracy, a najeść się można do syta :)
|