puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Aromatyczna jarzynka z włoszczyzny
Fajne danie obiadowe. Ja podaję z kaszą jaglaną. Można ją zastąpić kuskusem, kaszą jęczmienną, gryczaną itp., ale ja najbardziej lubię właśnie tą wersję.
-
Cannelloni (brokuł, papryka, por)
autor: E61
dieta: wegańska
Cannelloni wegańskie zazwyczaj jest ze szpinakiem - tutaj coś innego.
-
Chlebowe kotleciki orzechowe
autor: ~gryzdelpinia ;)
dieta: wegańska
-
-
-
Krokieciki jaglano-słonecznikowo-pieczarkowe
autor: ~er
dieta: wegańska
Alcia: "Pycha!!!! Odkrycie roku normalnie ;)"
-
Leczo cukiniowo-paprykowe z makaronem
Leczo jest moim sposobem na szybki, pyszny obiad.
-
-
-
Paprykarz wegański (ryż z selerem i aromatycznymi przyprawami)
autor: ~Suryah
dieta: wegańska
Taki paprykarz to nie paprykarz do kanapek, według mnie. Może on raczej stanowić bazę gorącego dania, po prostu jako ryż, np. do duszonych warzyw czy kotlecików z tofu. Myślę, że może być również świetnym farszem, np. do gołąbków, choć wtedy może zajść potrzeba dodania jajka, aby farsz się nie rozsypał. Smacznego!
-
Paprykarz wegański (ryż z selerem i aromatycznymi przyprawami)
autor: ~Suryah
dieta: wegańska
Taki paprykarz to nie paprykarz do kanapek, według mnie. Może on raczej stanowić bazę gorącego dania, po prostu jako ryż, np. do duszonych warzyw czy kotlecików z tofu. Myślę, że może być również świetnym farszem, np. do gołąbków, choć wtedy może zajść potrzeba dodania jajka, aby farsz się nie rozsypał. Smacznego!
-
-
-
Placuszki z dyni z dodatkiem cebuli (wegańskie)
Nam smakowały z jarmużem duszonym z czosnkiem.
-
Puree z ziemniaków z rzodkiewką i koperkiem
Zupełnie niebanalne :) Uwielbiam takie kombinowane puree. Jest pyszne, ciekawe i kolorowe :)
-
Risotto wegetariańskie po toskańsku
autor: ryfka
dieta: wegańska
Jest to przepis Roberta Makłowicza odrobinę przeze mnie zmodyfikowany.
-
Soja w warzywach
Smakuje świetnie z ryżem lub pieczywem.
-
"Twarożek" z tofu i banana do naleśników
Dzisiejsza improwizacja :) Pyszny, kremowy, o wiele lepszy niż biały ser.
-
-
-
Ciecierzyca z rukolą
Pyszne danie na ciepło - z bułką na śniadanie bądź do obiadu zamiast ziemniaków, podawane z zapiekanym serem camembert.
-
Cukinia smażona-duszona z czosnkiem
autor: pat
dieta: wegańska
Struś: "Pycha. Można tak samemu zjeść całkiem pokaźną cukinię."
-
Dosa z mąki pszennej razowej
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
Jest to przepis kuchni indyjskiej. Dosa to cienkie naleśniki z mąki ryżowej i soczewicowej, jedzone na śniadania i obiady. Oczywiście ma wiele odmian i podaje się go z różnymi dodatkami, np. z warzywami przyprawionymi curry (masala dosa) bądź różnymi czatnejami (czatnej to rodzaj gęstego słodko-pikantnego sosu popularnego w Indiach, do kupienia również w Polsce, można go też zrobić samodzielnie). Tutaj podaję wersję z pszennej mąki razowej.
-
Fenkuł, czyli koper włoski. Pieczony.
autor: pat
dieta: wegańska
Ki: "Fenkuł to po polsku koper włoski. Je się zgrubiałą dolną część łodygi. Myślę, że bez problemu to kupisz w sklepach warzywnych, takich co sprzedają różne dziwne warzywa. W supermarketach też."
-
Gryczanki
Babcine kotleciki z kaszy z cebulą. Można podawać z sosem grzybowym!
|