puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Dynia curry
autor: Alik
dieta: wegańska
W życiu jeszcze nie jadłam dyni w tak pysznym wydaniu! Koniecznie spróbujcie! Z ziemniakami idealna, ale myślę, że pasuje też do kasz i ryżu.
-
Fasola Jaś duszona w sosie z suszonych śliwek
Pyszne danie, którym poczęstowali nas kiedyś znajomi. Gęsty, aromatyczny sos o głębokim aromacie z dominującym smakiem suszonych śliwek... Pycha!
-
Fasolka "po bretońsku"
Fasolka po bretońsku kojarzy mi się z tłustymi kawałkami boczku i kiełbasą. A to danie od boczku i kiełbasy jest dalekie, a nawet jak najdalsze...
-
Gołąbki bez zawijania
autor: ryfka
dieta: wegańska
Szybsza wersja tradycyjnych gołąbków - kiedy przyjdzie ochota, ale brak czasu. Oczywiście ten sam farsz można wykorzystać do gołąbków zawijanych.
-
-
Gulasz z fasolki szparagowej z papryką
W sam raz na kolację lub jako dodatek do kaszy, ryżu itp.
-
-
Kotlety co się je w pracy (sojowe w sezamie)
Ja robię większe ilości i mrożę lub schładzam i potem podgrzewam. Na zimno też bardzo dobre. Smacznego! :-)
-
-
-
Kotlety ziemniaczano-buraczkowe
Pyszne pseudo-hamburgery do wsadzenia w bułę lub samodzielne danie obiadowe w formie kotlecików ziemniaczanych. Obowiązkowo z surówką :-)
-
Kotlety z kalafiora z cebulą i czosnkiem - palce lizać!
Pyszne kotlety z kalafiora, które jest w stanie przygotować nawet największe kuchenne beztalencie ;)
-
Kotlety z żółtego sera (ser żółty panierowany)
Są pyszniejsze kiedy jemy je na obiad z ziemniakami lub kluskami (kopytka, aksamitki) =))
-
Makaron ze szparagami, czosnkiem i chili
Nieduża ilość chili nadaje aromat i uatrakcyjnia wizualnie potrawę, ale wcale nie powoduje, że wszystko jest piekielnie ostre, bo ostrość jest równoważona przez oliwę. Wszystko robi się błyskawicznie - przygotowanie trwa tyle, co ugotowanie makaronu.
-
Marchewka duszona z selerem naciowym
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ania D.: "Doskonałe w smaku danie, łączące łagodność marchwi z delikatną nutką selera."
-
-
Parówki sojowe w cieście francuskim
Bardzo proste i błyskawiczne (jeśli mamy gotowe ciasto francuskie ;)) danie. Pasuje zarówno jako przystawka oraz główny posiłek. Ciekawe połączenie słodkawego smaku ciasta z wyrazistym posmakiem parówek. Sycące i pyszne!
-
Placki z tartej cukini
autor: pat
dieta: wegańska
Agata: "Pyszności. Bardzo polecam. Można podawać jako przystawkę na ciepło albo jako dodatek do dania. Ja jem 'saute', posypane gruboziarnistą solą."
-
-
Racuchy pszenno-razowe z jabłkami i rodzynkami
Zdrowsza, a równie pyszna wersja typowych drożdżowych racuchów :)
Pachną dzieciństwem, smakują wyśmienicie, zwłaszcza z dodatkiem jogurtu greckiego wymieszanego z miodem. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno jako przekąska.
-
-
-
-
-
Sos cebulowy z zieleniną
Jest to najszybszy do wykonania sos jaki znam (przy okazji najtańszy), idealny w warunkach akademickich.. Polecam do polewania ryżu, szczególnie w połączeniu z kotletami sojowymi.
|