puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Gulasz z fasolki szparagowej i innych warzyw
Pyszny, lekki, wegański gulasz w sam raz na lato!
-
Gulasz z fasolki szparagowej i innych warzyw
Pyszny, lekki, wegański gulasz w sam raz na lato!
-
Gulasz z fasolki szparagowej i innych warzyw
Pyszny, lekki, wegański gulasz w sam raz na lato!
-
-
-
"Kapustoszczaw" czyli młoda kapusta z nutką szczawiu
autor: joa
dieta: wegańska
Danie powstałe po krótkich oględzinach lodówki - akurat była tam młoda kapusta, szczaw i tempeh. Kombinacja okazała się bardzo smakowita. Szczaw dodaje lekko kwaskowy smak, do tego słodkawa młoda kapusta i mięsisty tempeh. Zaskakująco udane połączenie.
-
-
-
Kluchy ryżowe z nadzieniem groszkowym (gotowane)
autor: kra
dieta: wegańska
Robiłam je pierwszy raz z farszem groszkowym, bo groszek miałam pod ręką, ale myślę, że można do środka włożyć każde nadzienie, także słodkie. Aha, kluchy są świetne z sosem grzybowym.
-
Kokosowy ryż z sosem bananowym
Zrobiłam go po raz pierwszy dla mojego mężczyzny i podałam uformowany w serduszka :):):) Bardzo mu smakował i muszę przyznać, że moja rodzina stanowiła tego dnia dla mnie problem, bo ciągle kogoś przyłapywałam na podjadaniu!
-
Kotlety brokułowo-jaglane
autor: Lily
dieta: wegańska
Kotleciki powstały całkiem przypadkowo dawno temu i o ile wiem, cieszą się sporą popularnością wśród weg(etari)an.
-
Kotlety sojowe duszone z grejpfrutem i kardamonem
Porcja z podanych składników dostarcza 213 kalorii.
-
Kotlety ze strączkowych (bez ich gotowania) z warzywami
Pyszne kotleciki warzywne przygotowywane a la falafel.
-
Kotlety z grochu aromatyczne, z majerankiem i czosnkiem
Bardzo proste i smaczne dzięki dodatkowi czosnku i majeranku. Oprócz tego kilka praktycznych porad, opartych na doświadczeniach własnych ;)
-
Kulki fasolowe
Do podania z sosem czosnkowym albo curry, idealne na obiad.
-
Kulki fasolowe
Do podania z sosem czosnkowym albo curry, idealne na obiad.
-
-
Makaron na zdrowie: z zielonym mixem warzyw i pestkami
Przygotowanie tej potrawy trwa w zasadzie tyle, co ugotowanie razowego makaronu, a ze względu na zawartość brokułów, sezamu, słonecznika, pestek dyni i oleju lnianego jest prawdziwą bombą witaminową.
-
Naleśniki gryczane (bezglutenowe)
autor: nasse
dieta: wegańska
Najlepsze naleśniki bezglutenowe, jakie jadłam - miękkie, elastyczne, nie rozrywające się. Polecam!
-
Naleśniki nadziewane samym zdrowiem - z farszem porowym lub groszkowym
Z podanej ilości składników wyszło 7 naleśników o średnicy około 15 centymetrów, po 75 kalorii każdy. Składniki do każdego farszu podane są w ilości potrzebnej do nadziania dwóch naleśników. Farsz porowy - porcja do jednego naleśnika dostarcza 43 kcal. Farsz groszkowy - porcja do jednego naleśnika dostarcza 27 kcal.
-
Pasta z jabłka, suszonych pomidorów i maku
Pyszna, wielofunkcyjna pasta - nadaje się do kanapek, do makaronu, a także do nadziewania jajek, więc polecam ją bardzo na Wielkanoc, bo to rzeczywiście niecodzienne zestawienie smaków, jak wynika z nazwy :)
-
-
Pieczony kabaczek, cukinia lub patison
autor: Luna7
dieta: wegańska
Prosty przepis na pieczone dyniowate. Szybko i pysznie :) Wszystkie patisony, kabaczki i cukinie się nadają - małe i duże, młode, co nie mają nawet nasion, i te, która mają grubą skórę i mnóstwo nasion w środku. Wszystkie po przyrządzeniu są przepyszne :)
-
Pizza z patelni (na cieście drożdżowym)
Sposób na pizzę, gdy nie mamy dostępu do piekarnika... :) Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.
-
Potrawka imbirowa z soczewicą, ziemniakami i pomidorami
autor: ~samaja
dieta: wegańska
Ta potrawa raczej będzie dość ostra. Dla wielbicieli mniej ostrych dań proponuję w miejsce curry i imbiru dać trochę słodkiej papryki, szczyptę cynamonu i odrobinę pieprzu - dzięki temu potrawa zachowa orientalny posmak, a nie będzie ostra i paląca.
|