puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Risotto wegetariańskie po toskańsku
autor: ryfka
dieta: wegańska
Jest to przepis Roberta Makłowicza odrobinę przeze mnie zmodyfikowany.
-
Soja w warzywach
Smakuje świetnie z ryżem lub pieczywem.
-
"Twarożek" z tofu i banana do naleśników
Dzisiejsza improwizacja :) Pyszny, kremowy, o wiele lepszy niż biały ser.
-
-
-
Ciecierzyca z rukolą
Pyszne danie na ciepło - z bułką na śniadanie bądź do obiadu zamiast ziemniaków, podawane z zapiekanym serem camembert.
-
Cukinia smażona-duszona z czosnkiem
autor: pat
dieta: wegańska
Struś: "Pycha. Można tak samemu zjeść całkiem pokaźną cukinię."
-
Dosa z mąki pszennej razowej
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
Jest to przepis kuchni indyjskiej. Dosa to cienkie naleśniki z mąki ryżowej i soczewicowej, jedzone na śniadania i obiady. Oczywiście ma wiele odmian i podaje się go z różnymi dodatkami, np. z warzywami przyprawionymi curry (masala dosa) bądź różnymi czatnejami (czatnej to rodzaj gęstego słodko-pikantnego sosu popularnego w Indiach, do kupienia również w Polsce, można go też zrobić samodzielnie). Tutaj podaję wersję z pszennej mąki razowej.
-
Fenkuł, czyli koper włoski. Pieczony.
autor: pat
dieta: wegańska
Ki: "Fenkuł to po polsku koper włoski. Je się zgrubiałą dolną część łodygi. Myślę, że bez problemu to kupisz w sklepach warzywnych, takich co sprzedają różne dziwne warzywa. W supermarketach też."
-
Gryczanki
Babcine kotleciki z kaszy z cebulą. Można podawać z sosem grzybowym!
-
Gulasz z fasolki szparagowej i innych warzyw
Pyszny, lekki, wegański gulasz w sam raz na lato!
-
Gulasz z fasolki szparagowej i innych warzyw
Pyszny, lekki, wegański gulasz w sam raz na lato!
-
Gulasz z fasolki szparagowej i innych warzyw
Pyszny, lekki, wegański gulasz w sam raz na lato!
-
-
-
"Kapustoszczaw" czyli młoda kapusta z nutką szczawiu
autor: joa
dieta: wegańska
Danie powstałe po krótkich oględzinach lodówki - akurat była tam młoda kapusta, szczaw i tempeh. Kombinacja okazała się bardzo smakowita. Szczaw dodaje lekko kwaskowy smak, do tego słodkawa młoda kapusta i mięsisty tempeh. Zaskakująco udane połączenie.
-
-
-
Kluchy ryżowe z nadzieniem groszkowym (gotowane)
autor: kra
dieta: wegańska
Robiłam je pierwszy raz z farszem groszkowym, bo groszek miałam pod ręką, ale myślę, że można do środka włożyć każde nadzienie, także słodkie. Aha, kluchy są świetne z sosem grzybowym.
-
Kokosowy ryż z sosem bananowym
Zrobiłam go po raz pierwszy dla mojego mężczyzny i podałam uformowany w serduszka :):):) Bardzo mu smakował i muszę przyznać, że moja rodzina stanowiła tego dnia dla mnie problem, bo ciągle kogoś przyłapywałam na podjadaniu!
-
Kotlety brokułowo-jaglane
autor: Lily
dieta: wegańska
Kotleciki powstały całkiem przypadkowo dawno temu i o ile wiem, cieszą się sporą popularnością wśród weg(etari)an.
-
Kotlety sojowe duszone z grejpfrutem i kardamonem
Porcja z podanych składników dostarcza 213 kalorii.
-
Kotlety ze strączkowych (bez ich gotowania) z warzywami
Pyszne kotleciki warzywne przygotowywane a la falafel.
-
Kotlety z grochu aromatyczne, z majerankiem i czosnkiem
Bardzo proste i smaczne dzięki dodatkowi czosnku i majeranku. Oprócz tego kilka praktycznych porad, opartych na doświadczeniach własnych ;)
-
Kulki fasolowe
Do podania z sosem czosnkowym albo curry, idealne na obiad.
|