Nie toleruję i nigdy nie tolerowałam selera, jednak w tej potrawce świetnie komponuje się z resztą warzyw. Po prostu zmienia swoje oblicze ;-D
Marchewkada pyszna jest sama, z puree ziemniaczanym lub ryżem, ale można też jej użyć jako bazę do innego wielowarzywnego sosu lub wrzucić do niej podsmażone kotlety sojowe.
Bardzo sympatyczny sos, smakiem przypomina sos zrobiony z serka topionego; świetny do makaronu. Wielkim jego plusem jest to, że bazą jest słonecznik, a nie nerkowce (jak w większości wegańskich serowych produktów), co znacznie obniża koszt produkcji ;)
Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami lub ryżem - jeśli nie odparujemy całej wody, robi się fajny sosik, który świetnie smakuje właśnie wymieszany z ziemniakami lub ryżem.
Wiele dobrego słyszałam już o farinacie. Po za tym, że jest zdrowa to jest jeszcze pyszna, szybka w zrobieniu (nie licząc tych 4 godzin :P) i potrzeba tylko kilka prostych składników.