puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
-
Cukinia, cebula i szparagówka zgrillowane w marynacie musztardowo-tymiankowej
autor: Dzik
dieta: wegańska
Ponoć dobre jest posypane potem serem białym;) Polecam z ziemniaczkami młodymi z koperkiem :D
-
Cukinia i kolorowa papryka duszona w pomidorach
autor: KS_
dieta: wegańska
Podawać z pieczywem. Można podawać także na zimno.
-
Cukinia w cieście piwnym (lub z wodą gazowaną)
Oryginalny przepis dotyczył czegoś innego, ale ja przerobiłam go na wegańską przekąskę :)
-
Cukinia z porem i kapustą pekińską
Szybkie danie na bazie cukinii, pora i kapusty pekińskiej. Świetny dodatek do kaszy lub ryżu.
-
Cukinia z porem i kapustą pekińską
Szybkie danie na bazie cukinii, pora i kapusty pekińskiej. Świetny dodatek do kaszy lub ryżu.
-
Curry z kotletów sojowych z ananasem, orzechami i rodzynkami
Gdyby ktoś miał ochotę na indyjskie smaki, może spróbować wykorzystać ten przepis.
-
-
-
Cykoria duszona
autor: Rena
dieta: wegańska
-
-
-
Czekoladowy domowy makaron z truskawkowym sosem
autor: Luna7
dieta: wegańska
Przyznam szczerze, że od tradycyjnego makaronu z truskawkami (czy innymi owocami) zawsze mnie odrzucało. Po prostu. Wymyśliłam więc sposób, jak "oswoić" makaron z owocami. Dodać do ciasta na makaron kakao - proste! :) Zachęca wizualnie - nawet ta mniej elegancka, "kluchowa" wersja! Jak nie damy za mało kakao, to makaron będzie niemal czarny ;)
-
Czerwona potrawka warzywna z soczewicą
Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i prażonymi pestkami dyni, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek do ryżu, a nawet makaronu.
-
Danie meksykańskie z granulatu (potrawka)
autor: moule
dieta: wegańska
Pyszne i sycące, ostre i rozgrzewające, bardzo smaczne!
-
Danie obiadowe sojowo-ryżowe z sosem szpinakowym, dla Kreciaka
Przepis stworzony dla mej ukochanej z miłości i żywieniowej racjonalności wegańskiej:) Potrawa doskonale uzupełnia aminokwasy egzogenne. Jest kompozycją białek, które nawzajem się uzupełniają, w dodatku ponad normę:) Decyduje o tym połączenie składników.
-
-
Dodatek: jarmuż duszony z pieczarkami
Może być podany jako dodatek do dania głównego, nadzienie naleśnika, ziemniaka, pierogów etc.
-
Dodatek: jarmuż duszony z pieczarkami
Może być podany jako dodatek do dania głównego, nadzienie naleśnika, ziemniaka, pierogów etc.
-
Dolma, czyli warzywa nadziewane po arabsku
Dolma to nie tylko farsz zawijany w liście winorośli, ale też faszerowane warzywa. Jest wiele przepisów na dolmę zależnie od regionu i kraju. Ten przepis pochodzi z Iraku, jest w wersji wegetariańskiej. Ja za nią przepadam, więc może i komuś też posmakuje ;-) Pracochłonne jest tylko zawijanie w liście, ale za to potrawa jest bardzo efektowna na obiad dla większej liczby osób. Podaje się ją z chlebem arabskim, pitą się tu dobrze sprawdzi, jogurtem i różnymi sałatkami.
-
Dolma, czyli warzywa nadziewane po arabsku
Dolma to nie tylko farsz zawijany w liście winorośli, ale też faszerowane warzywa. Jest wiele przepisów na dolmę zależnie od regionu i kraju. Ten przepis pochodzi z Iraku, jest w wersji wegetariańskiej. Ja za nią przepadam, więc może i komuś też posmakuje ;-) Pracochłonne jest tylko zawijanie w liście, ale za to potrawa jest bardzo efektowna na obiad dla większej liczby osób. Podaje się ją z chlebem arabskim, pitą się tu dobrze sprawdzi, jogurtem i różnymi sałatkami.
-
Dolma, czyli warzywa nadziewane po arabsku
Dolma to nie tylko farsz zawijany w liście winorośli, ale też faszerowane warzywa. Jest wiele przepisów na dolmę zależnie od regionu i kraju. Ten przepis pochodzi z Iraku, jest w wersji wegetariańskiej. Ja za nią przepadam, więc może i komuś też posmakuje ;-) Pracochłonne jest tylko zawijanie w liście, ale za to potrawa jest bardzo efektowna na obiad dla większej liczby osób. Podaje się ją z chlebem arabskim, pitą się tu dobrze sprawdzi, jogurtem i różnymi sałatkami.
-
Dolma, czyli warzywa nadziewane po arabsku
Dolma to nie tylko farsz zawijany w liście winorośli, ale też faszerowane warzywa. Jest wiele przepisów na dolmę zależnie od regionu i kraju. Ten przepis pochodzi z Iraku, jest w wersji wegetariańskiej. Ja za nią przepadam, więc może i komuś też posmakuje ;-) Pracochłonne jest tylko zawijanie w liście, ale za to potrawa jest bardzo efektowna na obiad dla większej liczby osób. Podaje się ją z chlebem arabskim, pitą się tu dobrze sprawdzi, jogurtem i różnymi sałatkami.
-
-
Duszona kapusta czerwona
autor: ~wd
dieta: wegańska
Ewa: "To przepis mojej babci - kapucha uwielbiana przez całą rodzinę :-D"
|