puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
-
-
Paszteciki z brązową soczewicą i cebulą
Takie paszteciki robią furorę wśród mięsożerców, bo nadzienie z soczewicy i cebuli smakuje jak domowy pasztet, i nie mogą oni uwierzyć, że podajemy im danie w pełni wege ;) Wśród wegan i wegetarian zrobią też, bo są po prostu pyszne :)
-
Patison faszerowany kaszą jaglaną z warzywami
autor: TNT
dieta: wegańska
Otrzymany w prezencie patison (z przydomowego ogródka!) i resztki z obiadu z poprzedniego dnia, zaowocowały całkiem smaczną potrawą, która może stanowić część dania głównego, ale moim zdaniem sama robi wystarczająco dobrą robotę.
-
-
Patisony faszerowane morelami, twarogiem jaglanym i suszonymi pomidorami
Delikatne patisony z farszem, który jest mieszanką smaków! Morele, suszone pomidory, pistacje i rukola. A do tego twaróg jaglany. Proste wykonanie, ale smak nieziemski!
-
-
Pęczak z soczewicą
Do tego sos grzybowy, pieczarkowy albo uduszona cebulka (może być z pieczarkami), surówka i pyszny obiad gotowy.
-
-
-
Pesto
Pesto nadaje się do makaronu, pieczonych ziemniaków, innych pieczonych lub duszonych warzyw, tofu. Polecam eksperymenty, np. pietruszka zamiast bazylii, orzechy włoskie zamiast piniowych, itd.
-
"Pesto" słonecznikowo-szpinakowe
autor: tiny
dieta: wegańska
Na pomysł wpadłam po przeczytaniu kilku przepisów na pesto, w niektórych występował szpinak, a w niektórych słonecznik, ale nigdy razem.
-
Pesto z rukoli z pestkami dyni i ziemniakiem
autor: kaka
dieta: wegańska
Bardzo dobry sos do makaronu penne.
-
Pieczarki duszone
autor: Rena
dieta: wegańska
Leszek: "W ten sposób pieczarka jest twarda i nie rozklapciana."
-
-
-
Pieczarki faszerowane pomysłem własnym
autor: mutma
dieta: wegańska
Stałam dzisiaj w pracy i wzięła mnie ochota na pieczarki faszerowane, nie mając czasu na przeglądanie przepisów na Puszcze postanowiłam stworzyć coś sama... ;)
-
Pieczarki faszerowane pomysłem własnym
autor: mutma
dieta: wegańska
Stałam dzisiaj w pracy i wzięła mnie ochota na pieczarki faszerowane, nie mając czasu na przeglądanie przepisów na Puszcze postanowiłam stworzyć coś sama... ;)
-
Pieczarkowe gołąbki
Wszyscy wiemy jak wyglądają gołąbki. Takie wymyśliłam, gdy mama chciała zrobić dla siebie zwyczajne gołąbki - moje wyglądają zupełnie tak samo ;D
-
Pieczarkowe racuszki z sosem szpinakowym
Przepis wymyślony po to, aby zużyć pieczarki z lodówki :)
-
Pieczarkowe racuszki z sosem szpinakowym
Przepis wymyślony po to, aby zużyć pieczarki z lodówki :)
-
Pieczarkowe wstążki
Danie szybkie i sycące ;-)
-
-
Pieczona cykoria
autor: ~Kulko
dieta: wegańska
Jeśli ktoś lubi czosnek, polecam wcisnąć kilka plasterków między listki przed pieczeniem.
-
Pieczona czarna rzepa
Kolejny przepis zainspirowany lekturą "Gry o tron". Uda się też z białą rzodkwią i białą rzepą. Prosty i szybki do zrobienia.
|