puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
-
-
Pożywny sos pomidorowy z granulatu a'la spaghetti bolognese (świetny w góry)
Rewelacyjnie sprawdza się na wycieczkach z plecakami i namiotami - szczerze mówiąc na taką właśnie okoliczność został wymyślony. Zdał egzamin w górach, na ognisku oraz w warunkach, gdzie nie można rozpalać ogniska i trzeba się zadowolić gotowaniem na palniku. Z granulatu, bo jest bardzo lekki. Do tego ryż lub jakaś kasza (może być kus-kus, polecam go głównie w warunkach, gdzie możemy gotować wyłącznie na palniku) lub nawet makaron, jeśli ktoś woli, i mamy ciepłą, pożywną wyżerkę.
-
Prawie jak humus, czyli farsz / pasta z groszku i tahini
Fajny lekki farsz do naleśników w zabójczym kolorze :) W razie nadmiaru świetnie nada się jako smarowidło do chleba.
-
-
Prażony ryż z dodatkiem suszonych warzyw
Podstawowy przepis na dobry dodatek praktycznie do wszystkiego. Idealnie nadaje się również jako samodzielne danie gdy nie mamy za wiele czasu na przygotowanie czegoś innego.
-
Proste burito (tortilla z nadzieniem)
autor: Rena
dieta: wegańska
Danie proste, szybkie, a jakie smaczne! Wszystkie składniki farszu są opcjonalne - po prostu wrzucam to, co mam w lodówce, tak, żeby farsz był kolorowy.
-
Proste naleśniki z bananem i kakao
Proporcje na około 8 naleśników. Wychodzą zawsze tak samo dobre. :)
-
-
Prosty i szybki makaron z oliwkami i kosteczkami awokado
autor: ~rabarbar
dieta: wegańska
Zdrowe i z minimalną ilością składników :) Pyszne na ciepło i na zimno. Dostarcza dużo tłuszczy.
-
-
Przepyszny gulasz z kostką sojową i bakłażanem
Bardzo udana improwizacja, obowiązkowe do wypróbowania dla wszystkich miłośników bakłażana i nie tylko :) Chociaż przepis może wydawać się pracochłonny, to w rzeczywistości przygotowanie dania zajmuje nie więcej niż pół godziny.
-
Przepyszny gulasz z kostką sojową i bakłażanem
Bardzo udana improwizacja, obowiązkowe do wypróbowania dla wszystkich miłośników bakłażana i nie tylko :) Chociaż przepis może wydawać się pracochłonny, to w rzeczywistości przygotowanie dania zajmuje nie więcej niż pół godziny.
-
Puree z brokułów
autor: Rena
dieta: wegańska
Zamiast puree ziemniaczanego. Pycha! I pięknie - znaczy kolorowo - wygląda na talerzu.
-
Puree z grochu po egipsku
autor: pat
dieta: wegańska
Podajemy np. z przyrumienionymi grzankami z bułki.
-
Puree ziemniaczane z awokado
autor: Kuna
dieta: wegańska
Kociamama: "proste i pyszne, a i kolor ziemniaków ciekawy (wygląda bardzo wiosennie)".
-
-
-
Puree z prażonym siemieniem lnianym
autor: pat
dieta: wegańska
Waldek: "Wychodzą z tego aromatyczne i pachnące ziemniaki o smaku orzechowym. Polecam."
-
-
Pyszne pesto z roszponki
Zalegała mi roszponka w lodówce, no to znając przepisy na pesto z rukoli i pietruszki postanowiłam wykorzystać ją w podobny sposób. Uwaga - takie pyszne, że grozi zjedzeniem przed podaniem ;)
-
Pyyyszne danie z kaszy gryczanej (z kostką sojową i fasolą)
Ja i mój kumpel ugotowaliśmy to, co mieliśmy w squotowej kuchni. Wyszło nam przepyszne danie :D
-
-
Pyzy
autor: Rena
dieta: wegańska
-
Quinoa, buraki i fasolka szparagowa - szybko, smacznie, kolorowo
Potrawa nie tylko jest pyszna, ale i bardzo ładnie się prezentuje. Uczta dla podniebienia i oka, za to właśnie (oprócz ich smaku)lubię buraki! Dzięki quinoi (och, jak trudno to słowo odmieniać ;)) zyskuje także na wartości w kontekście odżywczym.
|