puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Sos a'la boloński / spaghetti bolognese z "wkładką" z fasoli i orzechów
...za to z orzechami i fasolą. Pomysł na przepis powstał przy obserwacji właściwości pieczonych burgerów ;)
-
Sos cygański po niemiecku
Niemcy (Niedersachsen) jedzą ten sos ze schabowym i smażonymi ziemniakami. W wersji wege zjadaliśmy go po prostu z makaronem, ale pasuje do wielu dań. Dla fanów ketchupu.
-
Sos do spaghetti ze świeżych pomidorków
autor: Izura
dieta: wegańska
Sosik zrobiony w warunkach "pustka w lodówce, nawet żarówkę zjedli". Pomimo skromnej listy składników zajadam się tym razem z chłopakiem, który - mimo pożerania gór mięsiwa - zachwyca się tym i nawet nie chce nic dodawać :)
-
Sos do spaghetti z granulatem sojowym, pieczarkami i kukurydzą - pychota!
Do tej pory zawsze robiłam sos z paczki i dodawałam swoje składniki. W końcu postanowiłam zacząć robić swój sos żeby nie faszerować się tą chemią.. Tym bardziej, że uwielbiam spaghetti i często je robię. Wynik? Nigdy więcej sosu z paczki!! :P
-
-
-
Sos musztardowo-rodzynkowy z czosnkiem
Prosty i szybki w przygotowaniu. Można podać go do kotletów/burgerów, ziemniaczków czy innych warzyw, np. szpinaku. Sprawdzi się również w sałatce.
-
Sos paprykowy
autor: Rena
dieta: wegańska
-
Sos pesto ze świeżych pomidorów i pistacji
Sugerowałam się prawdziwym pesto z pomidorów, parmezanu i orzeszków.
-
Sos pomidorowy z koncentratu, z pieczarkami
Danie po raz pierwszy zrobiłam wczoraj. Można zrobić, jak się nie ma prawie niczego w lodówce ;] Mam nadzieję, że będzie smakowało ;] Nawet moja mama, która boi się moich wyczynów kulinarnych, była zachwycona. Zapach pieczarek robi swoje ;]
-
-
Sos pomidorowy z pieczarkami i oliwkami
autor: moni
dieta: wegańska
Podajemy z kuskusem, makaronem itp.
-
-
Sos pomidorowy z warzywami (marchewką, cebulą i selerem)
autor: pat
dieta: wegańska
Podajemy do spaghetti i innych rodzajów potraw kluskopodobnych.
-
Sos Ragu przerobiony na wege
autor: pat
dieta: wegańska
Kuchnia włoska. Sos do makaronów, m.in. do spaghetti. Zwyczajowo nie jest wegetariański, ale czego się dla was nie robi :-)
-
-
Sos warzywny z kostką sojową i pieczarkami
Pomysł na to danie zrodził się gdy mama na niedzielny obiad zrobiła sos z mięsem. Też zapragnęłam mieć takie swoje wegetariańskie danie. Smakuje wyśmienicie, a do tego jest prosty w przygotowaniu. Danie to najlepiej podawać z ziemniakami, chociaż z makaronem też nieźle smakowało.
-
Sos z cukinii, tofu i marchewki z ananasem
Doskonale jest podawać ten sos z makaronem tagiatelle :)
-
-
Sos z porów
Sos pasuje do makaronu razowego, ryżu i ziemniaków.
-
Sos z prażonego słonecznika
Przepis dostałam mailem od autorki bloga Sojaturobię w 2012 roku (wtedy jeszcze blog wegetarianka.blox.pl). Sos jest pyszny i niesamowicie aromatyczny, zawsze podaję go z kaszą, a z uwagi na niskie walory estetyczne sosu - obowiązkowo w towarzystwie ładnej surówki i kotlecików ;).
-
Spagetti a la "putasneska" :d
autor: ~kh
dieta: wegańska
Potrawa jest przepyszna, ma charakterystyczny smak, dosyć ostry, ale nie pikantny. Powiedziałabym raczej że wyostrza zmysły i jest specyficzny :) Jeśli chcecie, możecie dodać też czosnek do sosu, co osobiście zawsze robię :)
-
-
-
Spaghetti migdałowe (al'a Mena)
Nie chcę się chwalić, ale to chyba najlepsze spaghetti, jakie w życiu jadłam i zrobiłam. (Od razu mogę napisać, że dodałam do tego mleko migdałowe, które zostało zrobione w maszynce do robienia mleka sojowego).
|