puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
-
Surówka zimowa - jabłko + topinambur
autor: Luna7
dieta: wegańska & RAW
Kolejny przepis z niemieckiej strony - okazuje się, że niemieccy weganie mają nawet sporo przepisów na topinambur. Surówka ponoć smaczna, też muszę wypróbować :)
-
-
-
Szalona zupa jarzynowa z kokosem i pomarańczą
Kiedyś po prostu otworzyłam lodówkę i szafki, pomyślałam, że może ciekawie smakować, więc postanowiłam zaszaleć. W końcu wiosna :D Na pewno jest to fajna odskocznia od naszej tradycyjnej kuchni, a też wychodzi fajny efekt bez wielkich kosztów. :)
-
Szaszłyki z ziemniaków
Prosta, dobra na grilla.
-
Szparagi zapiekane z pieprzem
Prosta i smaczna przystawka do obiadu. Świetna na zimno lub gorąco.
-
Szparagi z sezamem i imbirem
Pyszne, proste, szybkie w przygotowaniu :)
-
Szpinak według uznania
Genialny sos szpinakowy, pasujący do makaronu, ziemniaczków lub do zajadania solo :) Oprócz szpinaku, wszystkie składanki dodajemy według uznania.
-
Szpinak z mielonymi migdałami lub innymi orzechami/pestkami
Migdały zagęszczają potrawę - dla tych, którzy są przyzwyczajeni do dodawania do szpinaku serów i jajek jest to świetny zamiennik. Kupuję od razu zmielone, jako mączkę migdałową. Szpinak można użyć do makaronów, kasz, ryżów, naleśników, cannelloni, lasagne, pierogów, tart itp. Ma gęstą konsystencję.
-
Szpinak z oliwkami i szuszonymi pomidorami
Danie na szybko wymyślone z resztek jakie znalazły się w lodówce, a zaskoczyło przepysznym smakiem.
-
-
-
-
Szybki kuskus z papryką, pieczarkami i innymi warzywami
Bardzo smaczne i szybkie danie typu weź wszystko co masz w lodówce i wrzuć na patelnię ;)
-
Szybki makaron z sosem pomidorowym z papryką i oliwkami
Obiad w dwadzieścia minut, przygotowany metodą "wrzucę to, co mam pod ręką". Łatwo przyjmuje wszelkie modyfikacje.
-
-
Tarta wegańsko-wegetariańska z warzywami
Przepis z gatunku dziecinnie prostych, dla tych, co to mają milion rzeczy do zrobienia, ale mają dość patrzenia na kanapki. W naszym domu robiona "pół na pół" z powodu różnic w diecie i upodobaniach. A więc połowa z serem, połowa z ukochanymi przeze mnie suszonymi pomidorami.
-
Tarta z dyni z czekoladą
Dynia jest cudownym warzywem, które można przyrządzać na słono, ale również na słodko smakuje cudownie! Sezon na dynię trwa, więc zachęcam do zrobienia tarty dyniowej z posypka czekoladową.
-
Tofu z shitake i pędami bambusa w kwaśnym sosie chińskim
autor: pat
dieta: wegańska
Potrawę podajemy z ryżem gotowanym na sypko, np. jaśminowym.
-
-
-
-
Topinambur w mundurkach z ciecierzycą
autor: Luna7
dieta: wegańska
Ciekawe połączenie łagodnego i lekko orzechowego w smaku topinamburu z pikantną ciecierzycą z patelni. Taka mieszanka kulturowa - ciecierzyca, która ma szerokie zastosowanie głównie w kuchni indyjskiej oraz topinambur, który przywędrował do nas z Ameryki.
-
Tortilla wiosenna ekspresowa
Nie jest to wymyślny przepis, ale absolutnie przepyszny. Polecam szczególnie gdy nie mamy za wiele czasu na przygotowanie dodatków do tortilli takich jak majonez, hummus czy falafele :)
|