puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
-
-
Papryka nadziewana ryżem i fasolą
Słodka czerwona papryka, w lekko kwaśnym sosie pomidorowym. Nadziewana ryżem i fasolą czerwoną. Idealna na lato i zimę. Na ciepłe dni do zjedzenia na zimno ale także na gorrąco w te chłodniejsze wieczory :)
-
Papryka po hiszpańsku (z patelni)
Szybka przystawka do lekkich obiadów, w której zakochałam się w Hiszpanii. Jeśli mamy końcówkę papryki i nie wiemy do czego ją wykorzystać, to to jest idealny sposób.
-
Paprykarz obiadowy z ziemniakami i grzybami
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
Podany zestaw składników to wersja podstawowa. Można do nich dodać co tylko dusza zapragnie (pomidory, papryke....)
-
Paprykarz (papryka duszona z pomidorami i oliwkami)
świetnie smakuje jako nadzienie do pierożków /po odparowaniu ma odpowiednia konsystencje/.
polecam posypać łagodnym serem (w wersji lakto-vege).
-
Papryka w kolorach reagge - faszerowana bobem i marchewką
autor: sowa
dieta: wegańska
Papryki wychodzą w intensywnych kolorach - od żółci papryki i kaszy kukurydzianej przez wściekle zielony bób i pietruszkę do marchewkowej czerwieni - wyjątkowo urodziwe danie.
-
-
-
-
-
-
-
-
Paszteciki z brązową soczewicą i cebulą
Takie paszteciki robią furorę wśród mięsożerców, bo nadzienie z soczewicy i cebuli smakuje jak domowy pasztet, i nie mogą oni uwierzyć, że podajemy im danie w pełni wege ;) Wśród wegan i wegetarian zrobią też, bo są po prostu pyszne :)
-
Patison faszerowany kaszą jaglaną z warzywami
autor: TNT
dieta: wegańska
Otrzymany w prezencie patison (z przydomowego ogródka!) i resztki z obiadu z poprzedniego dnia, zaowocowały całkiem smaczną potrawą, która może stanowić część dania głównego, ale moim zdaniem sama robi wystarczająco dobrą robotę.
-
-
Patisony faszerowane morelami, twarogiem jaglanym i suszonymi pomidorami
Delikatne patisony z farszem, który jest mieszanką smaków! Morele, suszone pomidory, pistacje i rukola. A do tego twaróg jaglany. Proste wykonanie, ale smak nieziemski!
-
-
Pęczak z soczewicą
Do tego sos grzybowy, pieczarkowy albo uduszona cebulka (może być z pieczarkami), surówka i pyszny obiad gotowy.
-
-
-
-
Pesto
Pesto nadaje się do makaronu, pieczonych ziemniaków, innych pieczonych lub duszonych warzyw, tofu. Polecam eksperymenty, np. pietruszka zamiast bazylii, orzechy włoskie zamiast piniowych, itd.
-
"Pesto" słonecznikowo-szpinakowe
autor: tiny
dieta: wegańska
Na pomysł wpadłam po przeczytaniu kilku przepisów na pesto, w niektórych występował szpinak, a w niektórych słonecznik, ale nigdy razem.
|