puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
-
-
-
Makaron z żółtym serem i ziołami
autor: agnmid
dieta: lakto-wege
Łatwy do wykonania przepis, który sprawdzi się jako szybki obiad !
-
Makowe placki z migdałami
Przy porządkach w szafkach kuchennych wpadło mi w ręce opakowanie maku. Pogrzebałam trochę w necie i znalazłam świetny przepis na "pankejki" makowe z migdałami, nie miałam wyjścia - musiałam je zrobić!
-
-
-
Marchewkowa zupa - krem z miodem
Super pomysł na obiad! Znalazłam ten przepis gdzieś w internecie i wyszło pysznie. 1 porcja: 116 kcal, białko - 3.0 g, sól - 0.59 g, tłuszcz - 5 g, w tym tłuszcze nasycone - 3 g, węglowodany - 16 g.
Można ją zamrozić.
-
Marchewkowe racuchy
Nie przepadam za owocami oraz słodyczami i typowe racuchy są dla mnie zbyt słodkie. A ponieważ uwielbiam marchew [od lat modyfikuję i poprawiam moje ciasto marchewkowe :)], w końcu narodził się pomysł na te właśnie placki :)
-
-
-
-
Miętowe puree z groszku
Przepis na podstawie "La cucina verde" (Carlo Bernasconi, Larissa Bertonasco) przekształcony na potrzeby weganina uczulonego na cebulę.
-
Miętowe puree z groszku
Przepis na podstawie "La cucina verde" (Carlo Bernasconi, Larissa Bertonasco) przekształcony na potrzeby weganina uczulonego na cebulę.
-
Migdałowe naleśniki z tartym jabłkiem
Delikatnie słodkie, migdałowe ciasto, chrupiące i winne migdałowo-jabłkowe nadzienie stworzyły bardzo smaczną kompozycję. I nawet dodatek jakiegokolwiek słodzidła nie był potrzebny, gdyż naleśniki nie były wcale mdłe, czy bez smaku chociaż dla wielbicieli słodkiego pewnie będą za mało słodkie (możecie wówczas polać je miodem).
-
Mini pizzerki
Idealne na imprezy.
-
Misa witamin
autor: Rena
dieta: wegańska
-
-
-
Młode marchewki na ostro
autor: ~zen
dieta: lakto-wege
-
Młode marchewki na ostro
autor: ~zen
dieta: lakto-wege
-
Moong Dal Tarka
Danie pochodzenia indyjskiego. Głównym składnikiem jest tu fasolka mung. Przygotowanie dania jest bardzo proste. W smaku cudo, szczególnie, gdy jest podane z chlebem chiapati.
-
Moong Dal Tarka
Danie pochodzenia indyjskiego. Głównym składnikiem jest tu fasolka mung. Przygotowanie dania jest bardzo proste. W smaku cudo, szczególnie, gdy jest podane z chlebem chiapati.
-
Mujaddara - soczewica z ryżem lub kaszą
autor: ryfka
dieta: wegańska
Danie wywodzi się z kuchni arabskiej. Jest to połączenie soczewicy (brązowej lub zielonej) z ryżem, rzadziej z kaszą lub bulgurem, przybrane mocno zrumienioną cebulką.
Pierwsze wzmianki na temat Mujaddary można znaleźć w irakijskiej książce kucharskiej z 1226 roku. Jest to danie na tyle popularne, że w świecie wschodnioarabskim funkcjonuje powiedzenie: "Głodny człowiek byłby gotowy sprzedać swoją duszę za półmisek Majaddary" :)
-
Musaka z fasoli, soczewicy i bakłażana
Grecka zapiekanka, czyli musaka w wersji wegetariańskiej.
Danie to nie zawiera tylko tytułowych składników, jest ich znacznie więcej, bogate jest w wiele witamin i co najważniejsze - liczy niecałe 400 kalorii!
|