puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Dziecięce spaghetti "mnium"
Milenka mówi na to danie mnium, mnium.
-
-
Gryczana z czochem i tofu wędzonym
Smaczny dodatek do wszelkich potraw typu leczo lub jako coś, co zastępuje ryż czy kaszę bez dodatków.
-
Jarskie flaki z naleśnikow
Bardzo wygodnie jest tak zaplanować posiłki, aby kilka naleśników zostało z dnia poprzedniego. Mimo nazwy danie jest po prostu przepyszne! Majeranek, choć za nim nie przepadam, pasuje tu genialnie :)
-
Kasza jaglana na sypko (krótko gotowana)
Sposób na naprawdę sypką kaszę, która nigdy się nie przypala, nigdy nie skleja i nie rozgotowuje.
-
-
-
-
Kotlety ze szpinaku doprawione miętą
Z podanych składników wyszło dwanaście całkiem sporych kotletów, po 30 kalorii każdy.
-
Krokiety z tofu i kapusty kiszonej
Krokieciki, tak je nazywamy. Główny składnik to tofu i kapusta kiszona. Pyszne. Nie pytajcie dlaczego krokiety skoro to z krokietem nie ma nic wspólnego… Zrobiłam je na wzór składu mojego ulubionego produktu z firmy Provita.
-
Makaron smażony z tofucznicą na cebulce i parówce sojowej
Danie powstało w wyniku tęsknoty za smakiem nie wegańskich obiadów, które kiedyś jadałam a mianowicie makaronu z jajecznicą. Przyznam, że to danie jest moim pierwszym w życiu, w którym użyłam tofu i w ogóle go spróbowałam. Nie powiem, bardzo obawiałam się smaku niby- sera z soi. Wyszło fenomenalnie pyszne. Od dziś tofu będzie stałym składnikiem moich dań :-)
-
-
Marchew na ciepło
autor: ryfka
dieta: wegańska
Bardzo prosta, a jaka pyszna!
-
Naleśniki Sevy (bez jajek)
autor: Seva
dieta: wegańska
Naleśniki wg mojego przepisu do tej pory nie doczekały się krytycznych uwag (jeśli chodzi o smak), więc mam nadzieję, że wyjdą Wam przynajmniej nie gorsze. Są lekko słodkie. Ilości składników przeze mnie podane są spore, dlatego radziłbym trochę je zmniejszyć, przynajmniej za pierwszym razem.
-
-
-
Paella wegetariańska z papryką i pieczarkami (zapiekana)
autor: ryfka
dieta: wegańska
Przepis pochodzi z kuchni hiszpańskiej
-
-
Pęczak zapiekany z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem
Połączenie pęczaku z suszonymi pomidorami samo w sobie jest boskie ;-) A dodatek wędzonego twarogu i suszonych grzybów oraz kilku innych smakowitych drobiazgów tworzy naprawdę wyśmienite danie. Szczególnie polecam je teraz, późną jesienią kiedy kasza bardzo dobrze nas rozgrzeje i doda energii. Polecam! :)
-
Pierogi ruskie jak od babci
Przepyszne, leciutkie pierogi, w których w końcu ukazały się geny mojej babci do robienia tej pysznej potrawy :D
-
-
-
-
Pikantny ryż smażony z brokułami i marchewką
Tak naprawdę każde warzywa pasują do smażonego ryżu, ale marchewka jest fajnie słodka i chrupiąca, a brokuły mają sporo wody, więc nie jest mdło :) Poza tym pięknie razem wyglądają. Potrawa praktycznie nie wymaga soli, bo jest sos sojowy! :D
-
|