puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i serem
Danie może być spożywane samo, ew. z innymi warzywami, serem pleśniowym itp.
-
-
Bakłażan nadziewany ziemniakami z papryką, po hindusku
autor: pat
dieta: wegańska
To przepis wzorowany na potrawie podawanej w pewnej hinduskiej knajpie. Nie jest to oryginalny przepis kuchni hinduskiej. Potrawa nie jest ostra, pikantna ani taka, od której trza nos w rękaw obcierać raz za razem, raczej aromatyczna.
-
-
-
BIGOS KRÓLEWSKI (na Wigilię i nie tylko)
Smakuje nie tylko w Wigilię. Przygotowanie go nie jest pracochłonne, ale wymaga czasu. Najwięcej uwagi trzeba mu poświęcić 1-go dnia, kiedy to przygotowuje się wszystkie składniki, potem praktycznie robi się sam. Z bigosem jak z powidłami, im dłużej gotowany, tym lepszy, dlatego z każdym podgrzaniem jest smaczniejszy ;)
-
Bób z jarzynami
Potrawa wyszła mi bardzo smaczna, niewiele się napracowałem. Ale wyniknął spór - teść i ja nie obieraliśmy na talerzu bobu z łupin, teściowa i żona owszem. Jak robić - rozstrzygnijcie same i sami...
-
Bób z oliwą czosnkową
autor: pat
dieta: wegańska
-
Calzone z pieczarkami i warzywami
Jeśli komuś znudziła się pizza albo ma ochotę spróbować jej w troszkę innej wersji : )
-
Chilli con carne - troszkę oszukane ;)
autor: ~ań & jac
dieta: wegańska
Przepis pochodzi ze zbiorów mojej siostry i pierwotnie był oczywiście mięsny. Ja przerobiłam to na wege :)
-
-
Czerwony sos z jarzynami i ziarnami (do makaronu)
autor: ryfka
dieta: wegańska
Nadaje się do małych makaronów, np. penne czy świderki, jak i do spaghetti. Myślę, że dobrze smakowałby też z ryżem.
-
-
Duszone kurki
Nauczyłam się przyrządzać tak kurki od znajomych, z którymi byliśmy nad jeziorem. Chodziliśmy do lasu na grzyby, a później się nimi objadaliśmy :)
Duszone kurki można jeść z pieczywem albo podawać jako jarzynkę do obiadu.
-
Dziecięce spaghetti "mnium"
Milenka mówi na to danie mnium, mnium.
-
-
Gryczana z czochem i tofu wędzonym
Smaczny dodatek do wszelkich potraw typu leczo lub jako coś, co zastępuje ryż czy kaszę bez dodatków.
-
Jarskie flaki z naleśnikow
Bardzo wygodnie jest tak zaplanować posiłki, aby kilka naleśników zostało z dnia poprzedniego. Mimo nazwy danie jest po prostu przepyszne! Majeranek, choć za nim nie przepadam, pasuje tu genialnie :)
-
Kasza jaglana na sypko (krótko gotowana)
Sposób na naprawdę sypką kaszę, która nigdy się nie przypala, nigdy nie skleja i nie rozgotowuje.
-
-
-
-
Kotlety z czerwonej soczewicy z ziołami i z sosem pomidorowym
Ten przepis, inspirowany przepisem z bloga Zieleniny, to świetna baza do eksperymentów. Sama do bazowego przepisu Zieleniny dodałam kilka niezbędnych w moim odczuciu przypraw - co kto lubi, to dorzuca, a zawsze będzie pyszne. Dzięki właściwościom czerwonej soczewicy nie trzeba nawet używać blendera...
-
Kotlety z czerwonej soczewicy z ziołami i z sosem pomidorowym
Ten przepis, inspirowany przepisem z bloga Zieleniny, to świetna baza do eksperymentów. Sama do bazowego przepisu Zieleniny dodałam kilka niezbędnych w moim odczuciu przypraw - co kto lubi, to dorzuca, a zawsze będzie pyszne. Dzięki właściwościom czerwonej soczewicy nie trzeba nawet używać blendera...
-
Kotlety ze szpinaku doprawione miętą
Z podanych składników wyszło dwanaście całkiem sporych kotletów, po 30 kalorii każdy.
|