puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
-
Prosty i szybki makaron z oliwkami i kosteczkami awokado
autor: ~rabarbar
dieta: wegańska
Zdrowe i z minimalną ilością składników :) Pyszne na ciepło i na zimno. Dostarcza dużo tłuszczy.
-
-
Przepyszny gulasz z kostką sojową i bakłażanem
Bardzo udana improwizacja, obowiązkowe do wypróbowania dla wszystkich miłośników bakłażana i nie tylko :) Chociaż przepis może wydawać się pracochłonny, to w rzeczywistości przygotowanie dania zajmuje nie więcej niż pół godziny.
-
Przepyszny gulasz z kostką sojową i bakłażanem
Bardzo udana improwizacja, obowiązkowe do wypróbowania dla wszystkich miłośników bakłażana i nie tylko :) Chociaż przepis może wydawać się pracochłonny, to w rzeczywistości przygotowanie dania zajmuje nie więcej niż pół godziny.
-
Puree z brokułów
autor: Rena
dieta: wegańska
Zamiast puree ziemniaczanego. Pycha! I pięknie - znaczy kolorowo - wygląda na talerzu.
-
Puree z grochu po egipsku
autor: pat
dieta: wegańska
Podajemy np. z przyrumienionymi grzankami z bułki.
-
-
Puree ziemniaczane z awokado
autor: Kuna
dieta: wegańska
Kociamama: "proste i pyszne, a i kolor ziemniaków ciekawy (wygląda bardzo wiosennie)".
-
-
-
-
Puree z prażonym siemieniem lnianym
autor: pat
dieta: wegańska
Waldek: "Wychodzą z tego aromatyczne i pachnące ziemniaki o smaku orzechowym. Polecam."
-
-
-
Pyszne pesto z roszponki
Zalegała mi roszponka w lodówce, no to znając przepisy na pesto z rukoli i pietruszki postanowiłam wykorzystać ją w podobny sposób. Uwaga - takie pyszne, że grozi zjedzeniem przed podaniem ;)
-
Pyyyszne danie z kaszy gryczanej (z kostką sojową i fasolą)
Ja i mój kumpel ugotowaliśmy to, co mieliśmy w squotowej kuchni. Wyszło nam przepyszne danie :D
-
-
Pyzy
autor: Rena
dieta: wegańska
-
Quiche/tarta z botwinką i pieczarkami z cytrusową nutą
Niekonwencjonalny sposób na wykorzystanie botwinki. Spód tarty bezglutenowy. Smak wzbogacony cytrusowymi nutami skórki z pomarańczy.
-
Quinoa, buraki i fasolka szparagowa - szybko, smacznie, kolorowo
Potrawa nie tylko jest pyszna, ale i bardzo ładnie się prezentuje. Uczta dla podniebienia i oka, za to właśnie (oprócz ich smaku)lubię buraki! Dzięki quinoi (och, jak trudno to słowo odmieniać ;)) zyskuje także na wartości w kontekście odżywczym.
-
Quinoa, buraki i fasolka szparagowa - szybko, smacznie, kolorowo
Potrawa nie tylko jest pyszna, ale i bardzo ładnie się prezentuje. Uczta dla podniebienia i oka, za to właśnie (oprócz ich smaku)lubię buraki! Dzięki quinoi (och, jak trudno to słowo odmieniać ;)) zyskuje także na wartości w kontekście odżywczym.
-
Quinoa z pieczarkami i cebulą na winie
Może być traktowana jako osobne danie lub jako dodatek do kotlecików, np. z selera.
-
-
Racuchy gryczane z roztopionym masłem
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
Kuchnia rosyjska.
|