Hummus to zimna wegańska przekąska, podawana najczęściej z pitą. Przepis, do wypróbowania którego szczególnie zachęcam, to wersja tradycyjnego hummus z dodatkiem bardzo zdrowego oleju lnianego.
Ciecierzyca świetnie się komponuje z sałatami, jej dodatek nawet najprostszą sałatkę przemienia w wartościowy i sycący posiłek. Przepis bazowy, można oczywiście modyfikować według gustu.
Kolejny przepis z niemieckiej strony - okazuje się, że niemieccy weganie mają nawet sporo przepisów na topinambur. Surówka ponoć smaczna, też muszę wypróbować :)
Przecier ten warto dodawać do herbaty oraz do herbatek ziołowych i owocowych, bo posiada kwaskowaty smak przypominający cytrynę. Działa leczniczo i orzeźwiająco. Pragnienie doskonale gasi herbata miętowa z przecierem z rokitnika.
nn: "Sok pokrzywowy wspaniale odtruwa organizm z toksyn. Z uwagi na łatwo przyswajalne żelazo i kwas foliowy jest skuteczny przy anemii. Skutecznie wzmacnia organizm, działa moczopędnie i wspomaga pracę trzustki. Pity bez cukru obniża jego poziom we krwi. Systematycznie stosowanie soku pomaga przy kuracji przeciwłupieżowej, przeciwtrądzikowej i przeciwreumatycznej."