puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
Frytki ze słodkich ziemniaków (Sweet Potato Fries)
Nie smakują tak samo jak tradycyjne frytki, bo jak sama nazwa mówi są słodkie. Słodkie ziemniaki w Polsce są dostępne tylko w niektórych sklepach, co mnie dziwi, bo są pyszne i dużo zdrowsze niż normalne ziemniaki. Charakteryzują się nietypowym podłużnym kształtem i czerwona skórką (nie mylić z czerwonymi ziemniakami!).
-
Smażona feta w panierce
autor: ~Bazyl
dieta: lakto-ovo-wege
Można nadziać na wykałaczki i podawać jako przystawka na imprezach.
-
Sushi
Sushi nie jest trudne do zrobienia i jest pyszne, trzeba tylko trochę wprawy w zwijaniu.
-
-
Awokado z cytryną i pieprzem
W sumie nawet nie nazwałabym tego przepisem, ale nie każdy wpadłby na takie podanie awokado. Idealne na śniadanie.
-
-
Figowe batoniki muesli bez cukru
Myślę, że stanowią całkiem zdrową przekąskę, a na pewno są zabójczą konkurencją pod tym względem w stosunku do kupnych. Są też oczywiście pyszne, ale patrząc na skład jest to dość oczywiście ;-)
-
Hiszpańskie czarne oliwki z ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi
autor: ~Karolina
dieta: wegańska
Doskonała przystawka, świetnie się sprawdza na imprezach, spotkaniach z przyjaciółmi. Zdrowe, pyszne, a przede wszystkim dietetyczne!
-
Indyjskie cebulki w cieście (indian pakora)
Prawdziwy HIT :) Przepyszne cebulki w indyjskim stylu. Idealne na przystawkę.
-
Jabłka zasmażane w panierce z płatków
autor: miyek
dieta: wegańska
Kolejny dowód na to, że jabłka nadają się do wszystkiego. Szybkie, smaczne i proste do zrobienia. ;)
-
-
-
Krążki cebulowe!
Bardzo chrupiące, amerykańskie krążki cebulowe.
-
Krumpirusza - czyli paszteciki z ciasta francuskiego z ziemniakami
autor: kiń
dieta: wegańska
Krumpirusza jest popularnym "fast foodem" w Bośni i Hercegowinie. Ratowała mi życie, kiedy na horyzoncie nie było niczego w wersji wegańskiej. Tak sobie wyobraziłam jej wykonanie i smakuje prawie identycznie.
-
Kuleczki buraczano-owsiane z sosem majonezowo-ziołowym
Takie kuleczki możemy podać schłodzone jako przystawkę, albo na ciepło w wersji obiadowej.
-
Kulki serowo-orzechowe z bazylią i czarnuszką
Mogą być do chleba, na zimno, gorąco, albo "zmiażdżone" w kanapce. Mąż się zachwyca.
-
Kwiaty akacji w cieście naleśnikowym
Babciny rarytas, który wałkujemy na okrągło, gdy kwitną i pachną akacje.
-
-
Maliny nadziewane czekoladą
Ładna i pyszna przekąska, idealna np. na imprezy. Znalazłam kiedyś ten patent w internecie, ale niestety nie pamiętam autora. Przypomniał mi się ten pomysł, gdy robiłam czekoladową polewę do ciasta z malinami.
-
-
Oszukane baba ghanoush
Oszukane, bo z fasolą, bo po prostu zabrakło mi bakłażana, a bakłażan ma to do siebie, że strasznie kurczy się w piekarniku.
-
Papryka po hiszpańsku (z patelni)
Szybka przystawka do lekkich obiadów, w której zakochałam się w Hiszpanii. Jeśli mamy końcówkę papryki i nie wiemy do czego ją wykorzystać, to to jest idealny sposób.
-
Pieczarki faszerowane pomysłem własnym
autor: mutma
dieta: wegańska
Stałam dzisiaj w pracy i wzięła mnie ochota na pieczarki faszerowane, nie mając czasu na przeglądanie przepisów na Puszcze postanowiłam stworzyć coś sama... ;)
-
|