Najprostsze na świecie kotlety z soczewicy, z zaledwie kilku składników. Myślę, że nie są żadną nowością (kotlety jak kotlety), ale dzięki przyprawie tandoori nabierają pysznego, indyjskiego aromatu.
'Magiczne' połączenie ryżu i soczewicy sprawia, że stanowią dobre źródło białka.
Takie kotlety są nie tylko zdrowe, bo zawierają sporą ilość białka i różnych witamin, ale także proste i szybkie w przygotowaniu. No i oczywiście nie zapominajmy - są bardzo smaczne :)
Wegańskie klopsiki na bazie granulatu i soczewicy. To tak naprawdę danie, do którego możemy dodać wszystko, co nam zalega w lodówce (ziemniaki, ryż z poprzedniego dnia, nawet pozostałości po paście do kanapek, otwarty koncentrat pomidorowy czy zalegającą włoszczyznę).
Kluczem do sukcesu jest porządne odparowanie pieczarek, najlepiej je nieco posolić, żeby puściły sok i smażyć na dość dużym ogniu często mieszając, aby się nie przypaliły. Można także dodać do masy czosnek przeciśnięty przez praskę.