To egzotyczne ciasto podobne do europejskich naleśników, tyle że drożdżowe.
Jest bardzo słodkie, z kremowym nadzieniem. Pistacje dodają ciasteczkom piękny kolor.
Jeśli chcesz poczuć smak Egiptu w swoim domu koniecznie spróbuj tego przepisu!
Jest to coś w rodzaju tarty na słono -- niesłodkie ciasto pół- lub francuskie. Tradycyjne nadzienie składa się z jajek, śmietany, żółtego sera, [canzura - składnik niewegetariański ;p] i cebuli, jest to tzw. quiche lorraine, czyli quiche po lotaryńsku. Istnieje też masa wariacji: z pomidorami, szpinakiem, grzybami..
Potrawa nie tylko jest pyszna, ale i bardzo ładnie się prezentuje. Uczta dla podniebienia i oka, za to właśnie (oprócz ich smaku)lubię buraki! Dzięki quinoi (och, jak trudno to słowo odmieniać ;)) zyskuje także na wartości w kontekście odżywczym.