Zaintrygowała mnie ta propozycja już jakiś czas temu. I słusznie, bo jest to zestawienie niezwykle ciekawe! Zrobiłam po swojemu. Porcja 220g mojej sałatki dostarcza 100 kcal.
Pyszna i bardzo zdrowa, niskokaloryczna, z dużą zawartością witaminy C tak bardzo potrzebnej całej rodzinie zimą. Łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle tania.
Sycąca i smaczna sałatka. Dobry dodatek do obiadu, ale w wersji solo również świetnie się sprawdza. Nie mając musztardy francuskiej lepiej się za sałatkę nie zabierać - to ona nadaje całości charakteru.
Majana: "Baaardzo mi posmakowała ta sałatka, jest bardzo syta, a składniki naprawdę świetnie się komponują. Sałatkę zjadłam na obiadek :) Przepis znalazłam w sieci, a jedyną moją modyfikacją było dodanie ziaren słonecznika zamiast kiełków tegoż."
Przepis na podobne sałatki funkcjonuje w internecie jako "vegan tuna salad". Moja wersja się nieco różni - użyłam ogórka kiszonego, zrezygnowałam też z części dodatków, na przykład selera naciowego. Wegański majonez, słabo dostępny w Polsce, zastąpiłam domowej roboty, wegańskim sosem czosnkowym. Pyszny dodatek do chleba, na śniadanie lub kolację, a ponadto ciekawa propozycja na śniadanie wielkanocne.