Jarmuż jest jednym z gatunków kapusty, ale nie tworzy, jak ona, głowy. Liście jarmużu są dekoracyjne i najczęściej służą do ozdabiania potraw, a przecież jest warzywem bogatym w witaminę C, PP, K, prowitaminę A, potas, wapń, fosfor, siarkę i żelazo.
Podawać z sadzonym jajkiem lub chlebem pełnoziarnistym. Warzywa można zmieniać w zależności od sezonu i upodobania. Bukiet z warzyw można przyrządzać w inny sposób: każde warzywo przyrządzać oddzielnie i podawać dekoracyjnie ułożone na talerzu.
Gdy wracałam z porannych zajęć, zobaczyłam na straganiku przy chodniku banany, ale takie dojrzałe, prawie przejrzałe. Postanowiłam je kupić, bo przyszło mi coś do głowy... ;) Wróciłam do domu i rozrobiłam ciasto i nadzienie.
Bułeczki pachną wręcz obłędnie, cudownie, zjadłoby się je wszystkie od razu. Mają w środku wilgotne bananowe nadzienie, są lekko słodkie, tyle, ile trzeba ;)
Taką bułeczkę zabieram ze sobą do szkoły na drugie śniadanie - idealna do kawy lub herbaty. Bułeczki są lekko słodkie, mniej niż kupne drożdżówki, mają pełno suszonych owoców i ziaren - to takie muesli w wersji podręcznej ;)